Het verkoudheidsseizoen

De winter is in het land en daarbij het bijbehorende verkoudheidsseizoen. In deze themawereld willen wij u nuttige informatie verstrekken over griepinfecties / verkoudheden en u artikelen voor de profylaxe en behandeling van luchtweginfecties voorstellen.


Winterseizoen - verkoudheidsseizoen

Ontdek interessante producten voor de diagnose en behandeling van verkoudheden

Onder verkoudheid verstaat men een infectie van de bovenste luchtwegen, die vaak symptomen veroorzaakt zoals keelpijn, niezen, hoesten en koorts. Een kou wordt veroorzaakt door virussen. Hoewel er meer dan 200 verschillende virussen bekend zijn die verkoudheden kunnen veroorzaken, zijn menselijke rhinovirussen verantwoordelijk voor tot wel 40 procent van alle verkoudheden.

In de winter komen verschillende factoren samen die gunstige omstandigheden creëren voor het optreden van verkoudheden. Door de lage temperaturen raakt het immuunsysteem gemakkelijk verzwakt, de droge lucht in verwarmde ruimten leidt tot uitdroging van de slijmvliezen en door te weinig ventilatie kunnen ziektekiemen zich gemakkelijk vermenigvuldigen.

Veel mensen lijden in de herfst- en wintermaanden daarom aan verkoudheden, slechts ongeveer 20 procent doet zich voor in de zomer. Verkoudheid wordt beschouwd als de meest voorkomende besmettelijke ziekte van Europa. Basisschoolkinderen worden gemiddeld 3 tot 5 keer per jaar, volwassenen nog altijd 1 tot 2 keer per jaar verkouden.

 

In deze themawereld vindt u niet alleen artikelen voor infectieprofylaxe, maar ook voor de behandeling van verkoudheden.


Kou of griep?

Omdat de diagnose in geval van een verkoudheid alleen door het klinische beeld wordt bepaald, moet ook altijd een griepinfectie overwogen worden omdat deze soortgelijke symptomen veroorzaakt. We hebben de verschillen tussen een verkoudheid en influenza in de onderstaande tabel overzichtelijk weergegeven.

 

Hygiëne ter voorkoming van verkoudheid

De overdracht van virussen die verkoudheden veroorzaken vind plaats via veeg- en/of druppelinfectie. Om druppelinfecties te vermijden moet vooral de zieke persoon meewerken – het hoesten en niezen in een wegwerpzakdoek of in de elleboog in plaats van de omgevingslucht draagt bijvoorbeeld sterk bij aan de vermindering van circulerend, besmettelijk speeksel- of neussecreet. Het niezen in de hand moet in ieder geval vermeden worden, aangezien de ziekteverwekkers via huidcontact (handen schudden) of het vastpakken van deurklinken o.i.d. op andere mensen worden overgedragen.

Frequent handenwassen vermindert het aantal ziektekiemen op de huid, zodat directe of indirecte overdracht minder waarschijnlijk wordt. In gezondheidsinstellingen is een regelmatige desinfectie van alle vlakken rondom patiënten belangrijk om kruisbesmetting en infectieoverdracht te voorkomen. Vooral gemeenschappelijke ruimten moeten daarbij extra aandacht krijgen.

Bij Praxisdienst vindt u een grote keuze aan hand- en oppervlaktedesinfectiemiddelen, evenals milde waslotions, die ook geschikt zijn voor veelvuldig handenwassen.


Koorts bij verkoudheden

De normale lichaamstemperatuur van een volwassen mens is ongeveer 37 °C. Een stijging boven 38 °C heet koorts. Koorts komt vaak voor bij infectieziekten - het geeft aan dat het immuunsysteem actief optreedt tegen de ziekteverwekkers. De koorts moet ervoor zorgen dat de afweercellen (bijv. macrofagen of lymfocyten) die het meest efficiënt werken bij temperaturen tussen 38 en 41 °C de virussen optimaal kunnen bestrijden. Koorts heeft ook een positief effect op het genezingsproces.

In de regel treedt alleen lichte koorts op bij een verkoudheid. Een sterke toename van de lichaamstemperatuur geeft aan dat er een griepvirus aanwezig is.

De lichaamstemperatuur wordt gemeten met behulp van een koortsthermometer. De nauwkeurigste resultaten worden verkregen bij een rectale meting; een meting in het oor geeft ook betrouwbare cijfers en geniet de voorkeur bij de meesten door de eenvoudige, snelle en voor de patiënt aangenamere procedure.
Bij Praxisdienst vindt u een ruime selectie hoogwaardige koortsthermometers voor de nauwkeurige bepaling van de lichaamstemperatuur bij verkoudheidspatiënten.Verkoudheden behandelen met infrarood licht

De infraroodlamp maakt gebruik van de infraroodstralen die voorkomen in het natuurlijke lichtspectrum om warmte te genereren. Infraroodstralen verwarmen tot diep in het weefsel en zorgen niet alleen voor een betere lokale bloedsomloop, maar stimuleren ook de stofwisseling in het weefsel.

Infraroodlampen komen daarom bij spierverrekkingen en reuma evenals bij gewrichts- en zenuwpijnen van pas. Het gebruik heeft zich ook bewezen bij diverse huidziekten. In geval van een verkoudheid zorgt de straling van de infraroodlamp er voor dat het vastzittende secreet vloeibaar wordt en gemakkelijker oplost. Vooral bij verkoudheden en verstopte neusholten geeft dit verlichting. Daarnaast bevordert de behandeling met een infraroodlamp het slinken van het neusslijmvlies, zodat de patiënt meer lucht krijgt.

Behandeling met een infraroodlamp dient meerdere keren per dag in korte sessies te geschieden. Voldoende afstand houden tot de lamp en het aanhouden van de behandelingsduur moet in acht worden genomen om verbranding te voorkomen.


Inhalatie bij verkoudheden

Bij verkoudheid wordt regelmatige inhalatie aanbevolen om de slijmvliezen te bevochtigen en het oplossen van slijm te bevorderen. Omdat bij de gebruikelijke inhalatiemethode (pan of kom met heet water) de waterdamp niet fijn genoeg is om de onderste luchtwegen te bereiken worden elektrische inhalatieapparaten gebruikt voor de behandeling van de longen en bronchiën, die de inhalatievloeistof met verschillende technieken vernevelen (ultrasone vernevelaars, compressievernevelaars, inhalatieapparaten met membraantechnologie).

De resulterende aerosoldruppels bereiken de onderste luchtwegen en longen zonder problemen en kunnen derhalve worden gebruikt om aandoeningen van de onderste luchtwegen te behandelen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om bij elektrische inhalatieapparaten medicijnen te vernevelen.

Bij Praxisdienst vindt u een ruime keuze aan inhalatieapparaten voor de behandeling van verkoudheden voor aantrekkelijke prijzen. Wij bieden ook speciale inhalatieapparaten voor kinderen en baby's.


Diagnostiek van luchtweginfecties

Teqler

Houten tongspatels, 100 stuks

vanaf € 1,49 netto
vanaf € 1,49 bruto
3M

Littmann Classic III stethoscoop

vanaf € 83,10 netto
vanaf € 83,10 bruto
3M

Littmann Classic II kinderstethoscoop

vanaf € 78,79 netto
vanaf € 78,79 bruto
Riester

ri-rap universele stethoscoop

vanaf € 37,79 netto
vanaf € 37,79 bruto
* excl. btw
Aanmelden
Registreer u nu!
To enable login with Google, you have to allow it in the dialog for cookie settings: Cookie-instellingen
Taal en valuta
Nederlands
 • Deutsch
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Italiano
EUR
 • EUR
 • USD $
 • CHF Fr.
 • GBP £
 • DKK Kr.
 • SEK kr
 • PLN
Kies uw vakgebied

Praxisdienst biedt een breed assortiment aan medische artikelen. Selecteer uw vakgebied om toegang te krijgen tot speciale producten.


U kunt de keuze van uw vakgebied op elk moment in de header wijzigen.

Zoekterm intypen om resultaten te krijgen...
Categorieën
  Inhoud
  Van uw notitielijsten ()
   Producten voor uw zoekopdracht ()
    Bekijk alle producten
     Laatst bekeken
      Laatst gekocht