Obese patiënten in de artsenpraktijk

Obese patiënten in de artsenpraktijk

Het aantal zwaarlijvige patiënten is de afgelopen jaren toegenomen. Vanwege hun bijzondere behoeften stelt deze groep patiënten artsen voor volledig nieuwe uitdagingen. In deze themawereld willen wij u graag interessante informatie en speciale producten voorstellen voor de behandeling van obesitaspatiënten.


Obesitas - een ziekte met veel risico's

Obesitas, ook wel zwaarlijvigheid genoemd, is, een voedings- en stofwisselingsstoornis die wordt gekenmerkt door sterk overgewicht, een grote toename van lichaamsvet en de pathologische effecten ervan.

Van obesitas wordt gesproken wanneer de BMI van de patiënt meer dan 30 kg/m² bedraagt. Men kan onderscheiden tussen 3 graden van ernst - graad I, graad II en graad III. Ook hier wordt ter onderscheiding de BMI-waarde gebruikt. Obesitas heeft verschillende oorzaken - vaak wordt het veroorzaakt door een overmatig en onjuist dieet en gebrek aan lichaamsbeweging, maar ook genetische factoren, andere aandoeningen en bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen spelen een rol.

Sterk overgewicht is een risicofactor voor veel ernstige aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Bijgevolg is bij obesitaspatiënten een vermindering van lichaamsgewicht en een regelmatige medische controle op de aanwezigheid van verdere ziekten bijzonder belangrijk.


Lengte en gewicht - de belangrijkste parameters in de obesitas-diagnostiek

De diagnose "obesitas" is hoofdzakelijk gebaseerd op de bepaling van de lichaamslengte en het gewicht van de patiënt. Met deze waarden kan de BMI worden berekend en gecategoriseerd met behulp van de door de WHO opgestelde tabel. Daarnaast moet de tailleomvang worden gemeten om het risico van simultaan voorkomende en secundaire ziekten te beoordelen.

BMI Categorie
Minder dan 18,5kg/m² Ondergewicht
18,5 - 24,9kg/m² Normaal gewicht
25,0 - 29,9kg/m² Overgewicht
30,0 - 34,9kg/m² Obesitas graad I
35,0 - 39,9kg/m² Obesitas graad II
Meer dan 40kg/m² Obesitas graad III
(Bron: WHO)

Obesitas en secundaire aandoeningen

Obesitas en secundaire aandoeningen

Obesitas begunstigt en veroorzaakt vaak simultane en secundaire ziekten, zoals diabetes mellitus type 2, arteriosclerose, ischemische hartklachten of hypertensie. Daarom is het belangrijk om patiënten met obesitas regelmatig te onderzoeken op tekenen van deze ziekten.


Simultane en secundaire ziekten bij obesitas

 • Diabetes mellitus type II
 • Vaatziekten
 • Arteriosclerose
 • Coronaire hartaandoeningen
 • Hypertensie
 • Dyslipidemie
 • Galsteenaandoeningen
 • Gewrichtsaandoeningen
 • Huidziekten
 • Kanker

Cruciaal bij obesitas: de vetverdeling

Obesitas is een chronische ziekte en wordt bepaald door de BMI-score van de patiënt. Dit is het quotiënt van gewicht en lichaamsgrootte in het kwadraat. Vanaf een BMI van 30 kg/m² spreekt men over obesitas. Hoe hoog het risico van gelijktijdige en secundaire ziekten is, is sterk verbonden met de verdeling van het lichaamsvet. Terwijl bij het zogeheten peertype de vetcellen voornamelijk worden gevonden in de omgeving van de heupen, billen en dijen, verzamelt het vet zich in bij appeltype voornamelijk in het buikgebied. Bij obese patiënten die vergelijkbaar zijn met het peertype bestaat minder risico op metabolische stoornissen en vaatziekten dan bij het appeltype, waar het vet dat zich op de inwendige organen ophoopt kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.


Belangrijke diagnostische Instrumenten en apparaten

Producten voor onderzoek van obese patiënten

Seca GmbH & Co. KG

seca 206 mechanisch meetlint

€ 25,49 netto
€ 25,49 bruto
3M

Littmann Classic III stethoscoop

vanaf € 91,79 netto
vanaf € 91,79 bruto

Zwaarlijvige patiënten - een uitdaging voor de artsenpraktijk

Obese patiënten die het maximale draagvermogen van meubels en toestellen in de praktijk overschrijden vormen een groot probleem voor de arts.

In principe mogen medische artikelen alleen worden gebruikt binnen het kader van hun beoogde doel en dus alleen tot de belastingsgrens. Een overschrijding hiervan kan tevens een wettelijke overtreding inhouden. Eventueel letsel van een patiënt kan leiden tot een aansprakelijkheidsstelling van de arts.

Gezien het feit dat conventionele onderzoekstafels, afhankelijk van de fabrikant, een maximaal draagvermogen hebben van ongeveer 115-150 kg en dit lang niet voor alle patiënten volstaat, heeft Praxisdienst zijn assortiment uitgebreid met een selectie van speciale medische artikelen voor obesitaspatiënten. Deze hebben een bijzonder hoog draagvermogen en zijn zo robuust dat ze zelfs extreme belastingen kunnen weerstaan.


Onderzoeksbanken met extra hoog draagvermogen

Of het nu gaat om een ECG-onderzoek bij de cardioloog, een verbandwissel bij de huisarts of preventief kankeronderzoek bij de gynaecoloog - in alle disciplines worden veelvuldig patiënten met ernstig overgewicht behandeld. Om de patiënt niet onnodig in gevaar te brengen is het belangrijk om onderzoeks- en behandeltafels te gebruiken die het gewicht van zwaarlijvige patiënten zonder problemen kunnen dragen.


Aangezien het aantal zwaarlijvige patiënten de laatste jaren gestaag is toegenomen hebben we ons assortiment extra belastbare onderzoekstafels flink uitgebreid. De XXL-ligbanken verschillen optisch nauwelijks van conventionele onderzoekstafels, maar kunnen door hun robuuste onderstel een belasting tot 380 kg aan, zodat zelfs de meest zwaarlijvige patiënten probleemloos en veilig kunnen worden behandeld.

Of u nu een gynaecologische stoel, een massagetafel of een cardiologie-ligbank nodig heeft – bij Praxisdienst vindt u de juiste XXL-bank voor uw praktijk.


Onderzoeks- en verpleegstoelen voor obesitaspatiënten

Net als bij patiëntenbedden hebben conventionele behandelstoelen een vrij laag draagvermogen - meestal tussen 130 en 150 kg. Vanwege het toenemend aantal patiënten met overgewicht en obesitas wordt het gebruik van extra zware behandelstoelen een belangrijk thema.

Dit geldt niet alleen voor gynaecologische en urologische poliklinieken, waarbij onderzoeken en behandelingen gewoonlijk worden uitgevoerd op speciale stoelen, maar ook voor instellingen die gebruik maken van bloedafnamestoelen.

Speciaal voor verpleeghuizen bieden we de Fero obesitas verpleegstoel, die door zijn licht lopende wielen kan worden gebruikt voor het verplaatsen van sterk obese patiënten tot 300 kg.

* excl. btw
Aanmelden
Registreer u nu!
To enable login with Google, you have to allow it in the dialog for cookie settings: Cookie-instellingen
Taal en valuta
Nederlands
 • Deutsch
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Italiano
EUR
 • EUR
 • USD $
 • CHF Fr.
 • GBP £
 • DKK Kr.
 • SEK kr
 • PLN
Kies uw vakgebied

Praxisdienst biedt een breed assortiment aan medische artikelen. Selecteer uw vakgebied om toegang te krijgen tot speciale producten.


U kunt de keuze van uw vakgebied op elk moment in de header wijzigen.

Zoekterm intypen om resultaten te krijgen...
Categorieën
  Inhoud
  Van uw notitielijsten ()
   Producten voor uw zoekopdracht ()
    Bekijk alle producten
     Laatst bekeken
      Laatst gekocht