Obesitas - een ziekte met veel risico's

Obesitas, ook wel zwaarlijvigheid genoemd, is, een voedings- en stofwisselingsstoornis die wordt gekenmerkt door sterk overgewicht, een grote toename van lichaamsvet en de pathologische effecten ervan.

Van obesitas wordt gesproken wanneer de BMI van de patiënt meer dan 30 kg/m² bedraagt. Men kan onderscheiden tussen 3 graden van ernst - graad I, graad II en graad III. Ook hier wordt ter onderscheiding de BMI-waarde gebruikt. Obesitas heeft verschillende oorzaken - vaak wordt het veroorzaakt door een overmatig en onjuist dieet en gebrek aan lichaamsbeweging, maar ook genetische factoren, andere aandoeningen en bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen spelen een rol.

Sterk overgewicht is een risicofactor voor veel ernstige aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Bijgevolg is bij obesitaspatiënten een vermindering van lichaamsgewicht en een regelmatige medische controle op de aanwezigheid van verdere ziekten bijzonder belangrijk.


Lengte en gewicht - de belangrijkste parameters in de obesitas-diagnostiek

De diagnose "obesitas" is hoofdzakelijk gebaseerd op de bepaling van de lichaamslengte en het gewicht van de patiënt. Met deze waarden kan de BMI worden berekend en gecategoriseerd met behulp van de door de WHO opgestelde tabel. Daarnaast moet de tailleomvang worden gemeten om het risico van simultaan voorkomende en secundaire ziekten te beoordelen.

BMI Categorie
Minder dan 18,5kg/m² Ondergewicht
18,5 - 24,9kg/m² Normaal gewicht
25,0 - 29,9kg/m² Overgewicht
30,0 - 34,9kg/m² Obesitas graad I
35,0 - 39,9kg/m² Obesitas graad II
Meer dan 40kg/m² Obesitas graad III
(Bron: WHO)


Simultane en secundaire ziekten bij obesitas

  • Diabetes mellitus type II
  • Vaatziekten
  • Arteriosclerose
  • Coronaire hartaandoeningen
  • Hypertensie
  • Dyslipidemie
  • Galsteenaandoeningen
  • Gewrichtsaandoeningen
  • Huidziekten
  • Kanker

Cruciaal bij obesitas: de vetverdeling

Obesitas is een chronische ziekte en wordt bepaald door de BMI-score van de patiënt. Dit is het quotiënt van gewicht en lichaamsgrootte in het kwadraat. Vanaf een BMI van 30 kg/m² spreekt men over obesitas. Hoe hoog het risico van gelijktijdige en secundaire ziekten is, is sterk verbonden met de verdeling van het lichaamsvet. Terwijl bij het zogeheten peertype de vetcellen voornamelijk worden gevonden in de omgeving van de heupen, billen en dijen, verzamelt het vet zich in bij appeltype voornamelijk in het buikgebied. Bij obese patiënten die vergelijkbaar zijn met het peertype bestaat minder risico op metabolische stoornissen en vaatziekten dan bij het appeltype, waar het vet dat zich op de inwendige organen ophoopt kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.


Belangrijke diagnostische Instrumenten en apparaten

Bloeddrukmonitoren voor obesitaspatiënten

Bloeddrukmonitoren voor obesitaspatiënten

De bloeddrukmeting is een belangrijk onderdeel van de diagnostiek bij obesitaspatiënten, maar de uitvoering wordt bemoeilijkt door de meestal grote armomvang. Bij Praxisdienst vindt u een selectie van bloeddrukmeters en – manchetten speciaal voor obesitaspatiënten.

 
ECG-onderzoeken bij obese patiënten

ECG-onderzoeken bij obese patiënten

Een te hoge BMI-waarde wordt beschouwd als een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Aangezien asymptomatische progressie zich steeds weer voordoet moeten ECG-onderzoeken (rust-ECG, inspannings-ECG, continu-ECG) ook deel uitmaken van basisdiagnose bij patiënten zonder symptomen om vroegtijdig de behandeling te kunnen starten.

Glucosemeting bij zwaarlijvige patiënten

Glucosemeting bij zwaarlijvige patiënten

Zwaarlijvige patiënten hebben een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van metabolische stoornissen. Diabetes mellitus type 2 wordt bijzonder vaak gediagnosticeerd bij obese patiënten. De bloedglucosewaarde moet daarom regelmatig worden gecontroleerd om de ziekte zo vroeg mogelijk te herkennen en het risico op diabetes-gerelateerde aandoeningen te verminderen.

Huidplooimeter

Huidplooimeter

Met de huidplooimeter kan het lichaamsvetpercentage snel en geslachtsspecifiek worden bepaald. Ideaal voor de diagnose bij obesitaspatiënten!

Personenweegschalen voor obesitaspatiënten

Personenweegschalen voor obesitaspatiënten

Wij bieden u een uitgebreid assortiment weegschalen met extra hoge belastbaarheid, die ook kan worden gebruikt om zeer zwaarlijvige patiënten zonder problemen te wegen.


Zwaarlijvige patiënten - een uitdaging voor de artsenpraktijk

Obese patiënten die het maximale draagvermogen van meubels en toestellen in de praktijk overschrijden vormen een groot probleem voor de arts.

In principe mogen medische artikelen alleen worden gebruikt binnen het kader van hun beoogde doel en dus alleen tot de belastingsgrens. Een overschrijding hiervan kan tevens een wettelijke overtreding inhouden. Eventueel letsel van een patiënt kan leiden tot een aansprakelijkheidsstelling van de arts.

Gezien het feit dat conventionele onderzoekstafels, afhankelijk van de fabrikant, een maximaal draagvermogen hebben van ongeveer 115-150 kg en dit lang niet voor alle patiënten volstaat, heeft Praxisdienst zijn assortiment uitgebreid met een selectie van speciale medische artikelen voor obesitaspatiënten. Deze hebben een bijzonder hoog draagvermogen en zijn zo robuust dat ze zelfs extreme belastingen kunnen weerstaan.


XXL-LIGBANKEN

Onderzoeksbanken met extra hoog draagvermogen

Of het nu gaat om een ECG-onderzoek bij de cardioloog, een verbandwissel bij de huisarts of preventief kankeronderzoek bij de gynaecoloog - in alle disciplines worden veelvuldig patiënten met ernstig overgewicht behandeld. Om de patiënt niet onnodig in gevaar te brengen is het belangrijk om onderzoeks- en behandeltafels te gebruiken die het gewicht van zwaarlijvige patiënten zonder problemen kunnen dragen.


Aangezien het aantal zwaarlijvige patiënten de laatste jaren gestaag is toegenomen hebben we ons assortiment extra belastbare onderzoekstafels flink uitgebreid. De XXL-ligbanken verschillen optisch nauwelijks van conventionele onderzoekstafels, maar kunnen door hun robuuste onderstel een belasting tot 380 kg aan, zodat zelfs de meest zwaarlijvige patiënten probleemloos en veilig kunnen worden behandeld.

Of u nu een gynaecologische stoel, een massagetafel of een cardiologie-ligbank nodig heeft – bij Praxisdienst vindt u de juiste XXL-bank voor uw praktijk.


Onderzoeks- en verpleegstoelen voor obesitaspatiënten

Net als bij patiëntenbedden hebben conventionele behandelstoelen een vrij laag draagvermogen - meestal tussen 130 en 150 kg. Vanwege het toenemend aantal patiënten met overgewicht en obesitas wordt het gebruik van extra zware behandelstoelen een belangrijk thema.

Dit geldt niet alleen voor gynaecologische en urologische poliklinieken, waarbij onderzoeken en behandelingen gewoonlijk worden uitgevoerd op speciale stoelen, maar ook voor instellingen die gebruik maken van bloedafnamestoelen.

Speciaal voor verpleeghuizen bieden we de Fero obesitas verpleegstoel, die door zijn licht lopende wielen kan worden gebruikt voor het verplaatsen van sterk obese patiënten tot 300 kg.

VERPLEEGSTOELEN VOOR OBESITASPATIËNTEN