Mondmaskers en FFP-maskers vergeleken

Mondmaskers en FFP-maskers vergeleken

Hier vindt u een snel en gemakkelijk te begrijpen overzicht van de diverse soorten mondmaskers, de belangrijkste verschillen en de geldende normen.


De verschillen tussen de FFP-klassen

Het partikelfiltrerende halfmasker (FFP=Filtering Face Piece) moet voldoen aan de eisen van DIN EN 149 en kan worden onderverdeeld in 3 klassen, afhankelijk van de filterprestaties. Hoe hoger de beschermingsklasse, des te sterker het filter en des te groter het beschermend effect. In principe kan men onderscheid maken tussen FFP-maskers voor zelfbescherming (met geïntegreerd uitademventiel) en FFP-maskers voor zelf- en externe bescherming (zonder ventiel).



FFP 1FFP 2FFP 3
Maximale totale lekkage

25%

11%

5%

Overschrijding werkpleklimiet

Max. 4 keer

Max. 10 keer

Max. 30 keer

Vereiste bescherming

Mind. 80% tegen deeltjes tot 0,6 µm groot

Mind. 94% tegen deeltjes tot 0,6 µm groot

Mind. 99% tegen deeltjes tot 0,6 µm groot

FAQ - veel gestelde vragen over FFP-maskers

Wat is het doel van het FFP-masker?

Het FFP-masker beschermt de drager tegen het inademen van de kleinste, door lucht zwevende deeltjes, druppels en aerosolen.


Voor wie is het FFP-masker bedoeld?

Het is geschikt voor alle personen met een verhoogd risico op infectie door direct contact met bewezen of mogelijk geïnfecteerde mensen. FFP-maskers moeten ook worden gedragen in behandelsituaties waarin aerosolvorming te verwachten valt – bijv. bij het aspireren van een patiënt.<7p>

Hierbij moet worden opgemerkt dat FFP-maskers met een uitademventiel alleen de drager beschermen maar niet de patiënt, omdat de door de filterlagen ingeademde lucht wel wordt gefilterd, maar de uitgeademde lucht ongefilterd door het ventiel ontsnapt.


Dicht het masker af?

Bij correct gebruik dicht het masker goed af of worden lekken tot een minimum beperkt. De totale lekkage van het masker mag max. 11% bij FFP2-maskers en 5% bij FFP3-maskers bedragen.


Hoe lang kan het masker gedragen worden?

In de regel kan een FFP-masker 8 uur worden gedragen, dus een volledige dienst.


Zijn er verschillen in FFP-maskers?

Ja, adembeschermingsmaskers (partikelfiltrerende halfgelaatsmaskers) zijn in principe onderverdeeld in beschermingsklassen (FFP1 t/m FFP3). Er bestaan bovendien FFP-maskers met en zonder ventiel. De onderling verschillende vormen van het FFP-masker (hardschalen of opvouwbaar) is eerder een kwestie van draagcomfort.


Aan welke normen moet worden voldaan?

Om FFP-maskers in Europa op de markt te mogen brengen dienen zij te voldoen aan de DIN EN 149-norm. De test wordt uitgevoerd door een onafhankelijke keuringsinstantie. Het aanbrengen van het CE-keurmerk en het identificatienummer van de keuringsinstantie (Notified Body) bevestigt dat aan de norm is voldaan.


Wat zijn de voordelen van FFP-maskers?

Bij correct gebruik bieden FFP-maskers maximale bescherming aan de drager en, voor zover geen ventiel aanwezig is, ook aan de patiënt.


FFP-maskers en hun soortgenoten

FFP-maskers zijn halfgelaatsmaskers die voldoen aan de eisen van DIN EN 149; ze zijn voorzien van een CE-keurmerk en het identificatienummer van de keuringsinstantie (Notified Body). De filterprestaties werden gecontroleerd door de keuringsinstantie en vastgelegd in een bijbehorend testrapport. Het Europese FFP2-masker komt overeen met de Amerikaanse norm N95 of N95 NIOSH, dat vanwege de hoge eisen aan de certificering ook in Europa mag worden gebruikt in het kader van de coronacrisis. Bij de aanduiding KN95 gaat het om maskers die zijn geproduceerd volgens Chinese normen.


FFP-maskers bestellen bij Praxisdienst
FFP-maskers bestellen bij Praxisdienst

FFP-maskers bestellen bij Praxisdienst


Eigenschappen van de diverse soorten mondmaskers



EN 14683 Type IEN 14683 Type IIEN 14683 Type IIR
Bacteriefilterprestaties

≥95%

≥98%

≥98%

Verhoogde weerstand tegen vloeistoffen en aerosolen

Nee

Nee

Ja

Ademweerstand

<40Pa/cm²

<40Pa/cm²

<60Pa/cm²

Druk spatweerstand

-

-

≥120mmHg

FAQ - veel gestelde vragen over OK-mondmaskers

Wat is het doel van het OK-masker?

Chirurgische mondmaskers zijn in de eerste plaats bedoeld om de omgeving van de drager te beschermen door druppeltjes tegen te houden in de uitgeademde lucht. Als het mondmasker goed past en nauw aansluit dient deze ook in geringe mate om de drager te beschermen tegen druppeltjes in de omgevingslucht. Type IIR OK-maskers houden ook spatten van lichaamsvloeistoffen en besmette vloeistoffen tot op zekere hoogte tegen. 


Voor wie is het OK-masker geschikt?

Het OK-masker kan overal worden gedragen waar anderen moeten moet worden beschermd tegen de eigen ademhalingsemissies. Het is ook geschikt voor gebieden waar het risico op infectie door een druppelinfectie vrij laag is.


Dicht het masker volledig af?

Nee, het dicht niet geheel af en biedt daarom geen betrouwbare zelfbescherming.


Hoe lang kan het masker gedragen worden?

Chirurgische mondmaskers zijn producten voor eenmalig gebruik. Het OK-masker wordt tijdens het dragen vochtig en biedt dan geen bescherming meer. Chirurgische maskers moeten daarom worden weggeworpen als ze met vocht verzadigd zijn, maar uiterlijk na 2 uur.


Zijn er verschillen in chirurgische mondmaskers?

Ja, er zijn duidelijke verschillen in chirurgische mondmaskers, die tot uiting komen door de classificatie in Type I, Type II of Type IIR. De onderscheidende kenmerken zijn de filtereffectiviteit bij bacteriën (BFE), de druk van de spatweerstand, de weerstand tegen vloeistofspatten en de ademweerstand.


Aan welke normen moet worden voldaan?

De vereisten voor OK-maskers die binnen de EU worden gehanteerd zijn te vinden in EN 14683. De certificering wordt uitgevoerd door de fabrikant en bevestigd met het aanbrengen van het CE-keurmerk. Maskers uit de klassen Type II en Type IIR zijn dienovereenkomstig gemarkeerd.


Wat zijn de voordelen van het OK-masker?

Chirurgische mondmaskers hebben een goede filterprestatie en dienen dus als bescherming voor de omgeving van de drager. Omdat ademen met chirurgische maskers gemakkelijker is, is het draagcomfort aanzienlijk hoger dan bij FFP-maskers en kunnen ze zelfs tijdens inspannende activiteiten goed worden gedragen.


Attentie:

Deze informatiepagina is gericht op professionele gebruikers en behandelt daarom geen community-maskers en andere geïmproviseerde maskers zonder goedkeuring of bewijs van effectiviteit.

* excl. btw
Aanmelden
Registreer u nu!
To enable login with Google, you have to allow it in the dialog for cookie settings: Cookie-instellingen
Taal en valuta
Nederlands
  • Deutsch
  • Nederlands
  • Français
  • English
  • Polski
  • Español
  • Italiano
EUR
  • EUR
  • USD $
  • CHF Fr.
  • GBP £
  • DKK Kr.
  • SEK kr
  • PLN
Kies uw vakgebied

Praxisdienst biedt een breed assortiment aan medische artikelen. Selecteer uw vakgebied om toegang te krijgen tot speciale producten.


U kunt de keuze van uw vakgebied op elk moment in de header wijzigen.

Zoekterm intypen om resultaten te krijgen...
Categorieën
    Inhoud
    Van uw notitielijsten ()
      Producten voor uw zoekopdracht ()
        Bekijk alle producten
          Laatst bekeken
            Laatst gekocht