Mikrobielle Reinigungsmittel

Microbiële Reinigers

Provilan's innovatieve reinigingsmiddelen zorgen voor een gezonde microbiële balans en elimineren zo snel en permanent pathogene en resistente bacteriën. Leer meer over hun werkingsmechanisme en toepassingsgebied, en maak kennis met de DENAA+ productlijn voor menselijk gebruik en de LUCAA+ productlijn voor diergeneeskunde.

Wat zijn probiotica? 

De WHO en FAO definiëren probiotica als volgt: «Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, gunstige effecten hebben op de gezondheid.» Het is algemeen bekend dat probiotische micro-organismen met name een positief effect hebben op de darmflora. Echter, probiotica kunnen ook op andere gebieden worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen.

Provilan's probiotische reinigingsmiddelen

Provilan biedt een innovatieve benadering in de strijd tegen organische vervuilling en pathogene bacteriën met behulp van probiotische reinigingsmiddelen. Deze speciale probiotische bacteriën, ook wel auto-actieve micro-organismen genoemd, voeden zich met eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en zouten om microscopische reiniging te bereiken. 


Ontdek hier alle producten van de DENAA+ & EVAA+ serie!


Schoonmaken met probiotica - hoe werkt dat? 

Als probiotica via het spijsverteringsstelsel worden toegediend, kunnen ze zich aan de darmwand binden en pathogene bacteriën verdringen. Juist deze combinatie van effecten, in samenwerking met specifieke oppervlakte-actieve stoffen, speelt een belangerijke rol bij het reinigen met probiotische micro-organismen.

Provilan reinigingsmiddelen bevatten levende micro-organismen die zich na het aanbrengen op het oppervlak vestigen en vermenigvuldigen. Dankzij de actieve bestanddelen beginnen ze de plaats in te nemen van pathogene en resistente bacteriën, waardoor hun aantallen aanzienlijk verminderen.

Hoe minder pathogene bacteriën er op het oppervlak aanwezig zijn, hoe lager het risico op infectie. Bovendien breken levende probiotische micro-organismen allergenen, vervuilende stoffen en vuildeeltjes af. De bestaande biofilm wordt verwijderd en het oppervlak wordt grondig gereinigd. In vergelijking met producten die slechts tijdelijk slechte geuren maskeren, elimineren microbiële reinigers slechte geuren permanent door de organishe verbindingen die de slechte geur veroorzaken af te breken.

De nadelen/problemen van conventionele desinfectie in ziekenhuizen zijn onder andere:

 • Er vindt alleen een kortdurele eliminatie van micro-organismen op oppervlakken plaats
 • Herbesmetting van het oppervlak wordt niet voorkomen
 • Pathogene micro-organismen vermenigvuldigen zich snel op het oppervlak zonder adequaat te worden tegengehouden
 • Het infectierisico neemt slechts tijdelijk af na desinfectie
 • Oppervlakken worden elke uur steeds meer besmet met micro-organismen, waardoor het risico op infectie opnieuw toeneemt.
 • Desinfectiemiddelen kunnen de ontwikkeling van resistentie versterken of nieuwe resistentie tegen desinfectiemiddelen veroorzaken


Onderzoeken met Provilan

Er zijn talrijke onderzoeken uitgevoerd om de effectiviteit van microbiële reinigingsmiddelen te testen, waaronder een multicenterstudie. In deze onderzoeken zijn de effecten van de overgang van traditionele reinigingsmiddelen naar microbiële reinigingsproducten op de frequentie van ziekenhuisinfecties in ziekenhuizen onderzocht. Voor dit doel werden ziekenhuisinfecties vastgelegd voor, tijdens en na de overgang naar microbiële reinigingsmiddelen. Het experimentele ontwerp omvatte alleen de verandering van reinigingsmiddelen, terwijl andere parameters zoals reinigingsmethode, opleidingsniveau van het schoonmaakpersoneel, enzovoort constant bleven. Er werden regelmatig monsters genomen om de microflora van de behandelde oppervlakken in verband met de gebruikte reinigingsmiddelen te controleren.

Onderzoeksresultaten: 

 • Het gebruik van probiotische reinigingsmiddelen heeft geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal ziekenhuisinfecties in de faciliteiten
 • De afname heeft betrekking op het volledige spectrum van ziekenhuisinfectie (met name urineweginfecties, longontsteking, sepsis)
 • Probiotische micro-organismen hebben de prevalentie van antibioticaresistente bacteriën op de behandelde oppervlakken aanzienlijk verminderd
 • Probiotica hebben met succes de plaats ingenomen van aanvankelijk aanwezige pathogene micro-organismen
 • Probiotische micro-organismen hebben zich vermenigvuldigd, ongeacht de eigenschappen en het materiaal van het oppervlak
 • Probiotische micro-organismen werden niet gedetecteerd in het bloed/urine van patiënten met ziekenhuisinfecties
 • De micro-organismen zelf hebben geen enkele vorm van resistentie ontwikkeld


Bronnen:

Provilan: Biologische reinigingsmiddelen combineren hygiëne en milieubescherming 

De microbiële reinigingsmiddelen van Provilan zijn niet alleen innovatief in termen van effectiviteit, maar ook op het gebied van milieubescherming. In dit opzicht bevatten ecologische reinigers alleen oppervlakte-actieve stoffen die biologisch afbreekbaar zijn, evenals andere natuurlijke componenten zoals water en geurstoffen. Alle producten zijn zowel veganistisch als vrij van dierproeven, en de flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic. Provilan hecht veel belang aan milieubescherming en duurzaamheid, daarom worden er geen chemische kleurstoffen, geurstoffen en conserveermiddelen gebruikt. Verontreinigende stoffen worden niet alleen verwijderd bij het wassen, maar ook afgebroken door levende bacteriën, waardoor alleen onschadelijke afbraakproducten in het afvalwater terechtkomen.

Bild 1
Bild 2

De vergelijkende microbiële flora

Beide grafieken tonen hoe de microbiële kolonisatie van een oppervlak zich ontwikkelt wanneer respectievelijk een chemisch desinfectiemiddel aan de linkerkant en een Provilan microbiële reiniger aan de rechterkant wordt gebruikt.


Na toepassing van Provilan microbiële reiniger koloniseren autoactieve, probiotische micro-organismen alle beschikbare ruimtes en optimaliseren ze de lokale microflora. Ze beginnen zich te vermenigvuldigen en nemen de plaats in van pathogene bacteriën. Na een bepaalde periode en indien nodig meerdere toepassingen, wordt waargenomen dat het aantal pathogene bacteriën aanzienlijk afneemt.


Na toepassing van het desinfectiemiddel is het aantal goede en slechte bacteriën aanzienlijk afgenomen. Echter, ongeveer 1 uur na de toepassing beginnen pathogene bacteriën veel sneller te groeien in vergelijking met goede bacteriën. Met name resistente bacteriën verspreiden zich snel opnieuw omdat ze niet geëlimineerd zijn door het desinfectiemiddel. Deze onbalans verhoogt het risico op infectie.

Chemische desinfectiemiddelen hebben verschillende nadelen:

 • Na toepassing neemt het aantal schadelijke en gezonde bacteriën aanzienlijk af
 • Het werkingsmechanisme leidt vaak tot de ontwikkeling van desinfectiemiddelresistentie
 • Na verloop van tijd is de effectieviteit beperkt
 • Pathogene bacteriën en vaak desinfectiemiddelresistente micro-organismen koloniseren snel opnieuw
 • Na korte tijd blijft het infectierisico onveranderd of neemt zelfs toe
 • Er ontstaat een microbiële onbalans
 • De aanwezige stoffen zijn schadelijk voor het milieu
 • Verontreinigende stoffen worden niet afgebroken, maar alleen verwijderd en komen in afvalwater terecht
 • Afhankelijk van de aanwezige stoffen veroorzaken de producten vaak allergieën/huidirritatie 

  Voordelen van het gebruik van microbiële reinigingsmiddelen:

  • Het creëert een gezonde biologische balans
  • Het vervangt pathogene bacteriën, vooral bacteriën die resistent zijn tegen desinfectiemiddelen 
  • Het scheidt organische allergenen, verontreinigende stoffen en vuildeeltjes
  • Provilan-producten voorkomen de ontwikkeling van resistentie
 • Het heeft een langdurig effect (bacteriën blijven tot maximaal 72 uur na de reiniging actief)
 • Het minimaliseert herbesmetting van gereinigde oppervlakken
 • Het is natuurlijk en bevat geen chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu
 • Door het afbreken van organische verbindingen worden onaangename geuren geëlimineerd

Provilan helpt bij het voorkomen van resistentie tegen desinfectiemiddelen

Tijdens de coronapandemie is het gebruik van desinfectiemiddelen op onvoorstelbare schaal toegenomen. Niet alleen medische faciliteiten, maar ook individuele gebruikers gebruiken desinfectiemiddelen voor het desinfecteren van handen en oppervlakken, wat het risico op het ontstaan van resistente micro-organismen vergroot. Deze angstaanjagende micro-organismen kunnen nu niet gemakkelijk onder controle worden gehouden en vermenigvuldigen zich bijna ongehinderd, wat leidt tot infecties die nauwelijks te voorkomen zijn. Dit probleem treft niet alleen grote klinieken, maar ook huisartsenpraktijken, verzorgingstehuizen en andere medische faciliteiten waar regelmatig desinfectiemiddelen worden gebruikt.


Het gebruik van Provilan is precies bedoeld om dit te voorkomen! Microbiële reinigers ontnemen pathogene micro-organismen zowel hun voedingsbronnen als hun aanhectingspunten op oppervlakken, waardoor ze worden verwijderd. Hierdoor neemt het aantal pathogene bacteriën, zelfs die resistent zijn tegen desinfectiemiddelen, steeds verder af. Hoe minder pathogene bacteriën er op een oppervlak aanwezig zijn, hoe lager het risico op infecties. Dankzij een volledig andere benadering zonder chemische stoffen die resistentie bevorderen, worden er geen nieuwe vormen van resistentie veroorzaakt.

In onze online shop bieden we Provilan aan

De microbiële reinigings- en verzorgingsproducten van Provilan zijn onderverdeeld in twee categorieën: DENAA+ voor medische toepassingen en LUCAA+ voor veterinaire doeleinden. U kunt hier oppervlaktereinigers, handzepen, vloerreinigers en alle andere DENAA+ producten vinden onder de categorie ''Bio reinigers''. Voor het gebruik bij dieren en in dierlijke omgevingen hebben we de LUCAA+ preparaten verzameld in de categorie ''probiotische reinigingsmiddelen'' van onze veterinaire winkel.


Heeft u nog andere vragen over probiotische reinigingsmiddelen en verzorgingsproducten? Neem gerust contact met ons op via telefoon, e-mail of live chat. We helpen u graag verder!

* excl. btw
Aanmelden
Registreer u nu!
To enable login with Google, you have to allow it in the dialog for cookie settings: Cookie-instellingen
Taal en valuta
Nederlands
 • Deutsch
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Italiano
EUR
 • EUR
 • USD $
 • CHF Fr.
 • GBP £
 • DKK Kr.
 • SEK kr
 • PLN
Kies uw vakgebied

Praxisdienst biedt een breed assortiment aan medische artikelen. Selecteer uw vakgebied om toegang te krijgen tot speciale producten.


U kunt de keuze van uw vakgebied op elk moment in de header wijzigen.

Zoekterm intypen om resultaten te krijgen...
Categorieën
  Inhoud
  Van uw notitielijsten ()
   Producten voor uw zoekopdracht ()
    Bekijk alle producten
     Laatst bekeken
      Laatst gekocht