Holistische tandheelkunde - wat houdt dat in?
Holistische tandheelkunde heeft in de afgelopen jaren in tandartspraktijken steeds meer aan belang gewonnen. Maar wat is het verschil?
Werd vroeger alleen de mond van de patiënt bekeken, nu kennen steeds meer tandartsen het effect van het gebit op het gehele menselijk lichaam. Cysten, cariës of devitale tanden kunnen een negatieve invloed hebben op diverse lichaamsdelen, organen en de algehele gesteldheid. Een slecht gebit of tandvleesontstekingen zijn al lang niet meer alleen een cosmetisch euvel. Veeleer kunnen zij de reden zijn voor een verscheidenheid aan klachten en ziekten. De holistische tandheelkunde concentreert zich op de relatie tussen gebit en organisme en richt de blik op de mens als geheel.
Om succes op lange termijn te waarborgen kan het ook nodig zijn de behandeling te ondersteunen met passende begeleidende therapieën en een holistisch medisch therapieconcept te ontwikkelen. Een holistisch georiënteerde tandarts kan dus meestal terugvallen op een netwerk van specialisten op andere medische gebieden, zoals immunologen, logopedisten, orthopedisten, fysio- of pijntherapeuten.
Scheve tanden, knarsen en de gevolgen daarvan
Vaak vinden hoofd-, rug- of gewrichtspijn hun oorzaak in de mond of kaak. Scheefstand, loszittende protheses of nachtelijk knarsen leiden tot excessieve belasting van de kaakgewrichten, net als slecht passende kunstgebitten of te hoge kronen. Het resultaat: de boven- en onderkaak passen niet meer goed op elkaar.
Deze onbalans van de tanden, kaken, spieren en kaakgewrichten veroorzaakt een kettingreactie. De spieren van het kauwmechanisme, die via de schedel en keel met de rompspieren zijn verbonden, proberen deze verkeerde positie te compenseren en dat leidt op termijn tot spanningen, hoofd-, nek- en rugpijn alsmede niet zelden tot duizeligheid, druk op het oor of tinnitus.
Deskundigen noemen dit disfunctioneren van het kaakgewricht craniomandibulaire dysfunctie (CMD), die het volledige lichaam kan beïnvloeden. Om de blokkades en spanningen te elimineren kan bijv. een spalk waarmee de boven- en onderkaak weer correct op elkaar sluiten worden gemaakt. Ook manuele therapie en regelmatige oefeningen helpen de kaak weer in de juiste stand te brengen en te ontspannen.
* (Quelle: Int. Gesellschaft für Ganzheitliche ZahnMedizin GZM)
Infuustherapie in de tandheelkundige praktijk
Niet zelden wordt een holistische behandeling in de tandartspraktijk ondersteund door het toedienen van infusen. Dankzij de continue vervolgopleiding van natuurgeneeskundig werkende tandartsen kunnen veel patiënten bijv. worden behandeld met ozon- en zuurstoftherapie of andere infusietherapieën. Met behulp van deze infusen kan het lichaam van de patiënt de nodige stimulans tot zelfgenezing ontvangen. Ook worden aderlatingen, bijv. ter ontgifting na amalgaamverwijdering, in vele praktijken toegepast. Door het aderlaten dient de bloedvorming en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te worden geprikkeld. Bovendien kan door de aanmaak van nieuw bloed het zuurstoftransport verbeteren.
Daarnaast passen veel holistische tandartsen neuraaltherapie toe, bijv. volgens de methode Huneke. Bij deze therapie worden homeopathische enkelvoudige of complexe middelen (vaak samen met een lichte verdoving zoals bijv. procaïne) in de diepere weefsellagen geïnjecteerd. Deze middelen kunnen lokaal werken door de irritatie van het weefsel en door het homeopathische middel zelf.
Om deze infusie- en aderlaattherapie optimaal in uw praktijk te kunnen toepassen hebben wij voor u een selectie van interessante en voordelige producten rond het thema infusietherapie bijeengebracht.