Coronatestmethoden in vergelijking

We geven u een kort en gemakkelijk te begrijpen overzicht van de coronatestmethoden die momenteel op de markt beschikbaar zijn. Lees hier meer over PCR-, antigeen- en antilichaamtests.


Coronatests in één oogopslag 

Sinds het begin van de pandemie wordt niet alleen onder hoogspanning naar een coronavaccin, maar ook naar manieren gezocht om het virus bij besmette mensen snel en betrouwbaar te detecteren en zo de infectieketens te doorbreken. Er zijn nu drie testmethoden beschikbaar, die allemaal belangrijk zijn en hun rechtvaardiging hebben, maar alleen betrouwbare informatie geven als ze correct worden gebruikt.


Wij willen u graag kort en eenvoudig uitleggen welke tests beschikbaar zijn, wanneer ze moeten worden gebruikt en wat het testresultaat daadwerkelijk aangeeft.


PCR-test 

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction (polymerase-kettingreactie) en beschrijft een testmethode waarbij nauwkeurig gedefinieerde DNA-fragmenten van het in het monster aanwezige SARS-CoV-2-virus worden gedupliceerd met een speciaal enzym. Deze kunnen vervolgens worden gedetecteerd met behulp van een speciaal apparaat. De PCR-methode maakt het mogelijk om een uitspraak te doen over de aanwezigheid van het SARS-CoV-2-virus in het uitstrijkje en over de viral load.


Antigeentest 

De antigeentest maakt ook de directe aantoning van SARS-CoV-2 mogelijk, maar hier wordt een bepaald oppervlakte-eiwit van het virus gedetecteerd. In tegenstelling tot de PCR-test kan de antigeentest meteen ter plaatse worden uitgevoerd en levert binnen enkele minuten het testresultaat op. Het voordeel van de antigeentest is dat deze zeer eenvoudig uit te voeren is en een snelle uitslag geeft, zodat direct op het point-of-care kan worden besloten hoe verder te gaan.entschieden werden kann. 


Antilichaamtest

De antilichaamtest verschilt van de PCR- en antigeentests doordat het niet het virus zelf detecteert, maar het immuunrespons van het lichaam op infectie met SARS-CoV-2. Omdat de vorming van antilichamen die deze sneltest kan detecteren pas na een paar dagen op zijn vroegst - meestal zelfs later - begint, is hij niet geschikt om een acute infectie op te sporen. De test wordt gebruikt om te bepalen of de patiënt al een infectie met SARS-CoV-2 heeft doorstaan.


NAb-sneltest

Deze vorm van sneltests detecteert neutraliserende antilichamen en dus de imuunreactie van het lichaam tegen de ziekteverwekker SARS-CoV-2. Deze neutralisatietest kan worden gebruikt om te bepalen of een COVID-19-vaccinatie succesvol was of dat de patiënt potentiële immuniteit heeft na een doorgemaakte infectie met SARS-CoV-2.


Vergelijking van de verschillende coronatestmethoden


PCR-testAntigeentestAntilichaamtest
Wat wordt aangetoond? 
Genetisch virusmateriaal 
Eiwitfragmenten van het virus
Antilichamen tegen het virus

Directe pathogeendetectie Directe pathogeendetectie Immuunreactie van de patiënt
In welk stadium van de infectie werkt de test? 
Tijdens de acute infectie Tijdens de acute infectie In de laatste fase van de infectie of als deze al is overwonnen
Welk monstermateriaal is vereist? 
Nasofaryngeaal uitstrijkje Afhankelijk van de test:
 • Nasofaryngeaal uitstrijkje
 • nasaal uitstrijkje
 • speeksel
 • sputum
 • ontlasting

Bloedmonster
Waar wordt de test afgenomen? 
In het laboratorium In het point-of-care (bijv. direct in de praktijk, in het ziekenhuis of de teststraat) In het point-of-care (bijv. direct in de praktijk, in het ziekenhuis of de teststraat) 
Hoe lang duurt het voor het resultaat bekend is? 
Inclusief vervoer naar het lab ca. 24 - 48 uur Ca. 15 - 30 minuten Ca. 10 - 20 minuten 
Wat is het doel van de test? 
Om een vermoedelijke diagnose te bevestigen Om contactpersonen te controleren en zeer besmettelijke personen te identificeren zonder symptomenOm te bewijzen dat er een infectie heeft plaatsgevondenAntigeen-sneltest

Deze Corona-sneltest is bedoeld om een acute coronavirusinfectie te bevestigen door directe detectie van het pathogeen. De SARS-CoV-2 test kan met verschillende soorten monsters worden uitgevoerd. Voor de meeste sneltests zijn monsters van een nasaal of nasofaryngeaal uitstrijkje nodig, maar er zijn nu ook antigeentests beschikbaar die kunnen worden uitgevoerd met speeksel, sputum of zelfs ontlasting monsters. De test wordt rechtstreeks op het Point-of-Care uitgevoerd, bijvoorbeeld in de praktijk of in het ziekenhuis.


Een klassieke testkit voor detectie in nasale of nasofaryngeale uitstrijkjes bevat een steriele swab, extractiebuffer en een testcassette. Het principe en de methode van deze antigeen-sneltests zijn in wezen zeer vergelijkbaar – het grote verschil ligt hoofdzakelijk in de specificiteit en de gevoeligheid, en bovendien in de hoeveelheid werk die met het uitvoeren van de test verbonden is. De uitzondering hierop zijn de sneltests die met speeksel worden uitgevoerd. Deze tests zijn bijzonder geschikt voor patiënten die geen uitstrijkje kunnen verdragen - zoals jonge kinderen, gehandicapten of oudere patiënten.


De NADAL COVID-19 antigeentest van de Duitse fabrikant nal von minden heeft een bijzonder eenvoudige testmethode en levert dankzij de hoge specificiteit en sensitiviteit een betrouwbaar testresultaat in maar 15 minuten. Bovendien is de test goedgekeurd door de BfArM (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte).


Corona

Het grootste potentieel van dit testprincipe ligt in de snelle identificatie van besmette personen die geen COVID-19-symptomen vertonen, maar die bijvoorbeeld contact hebben gehad met aantoonbaar besmette personen. Hier is een snelle beoordeling van de infectiestatus mogelijk en kan worden voorkomen dat een onopgemerkte COVID-19-infectie leidt tot een sterke verspreiding van het virus.Alle hier vermelde SARS-CoV-2-antigeen-sneltesten* staan op de lijst van het BfArM.

*met uitzondering van de Beright antigeentests


Corona-antigeentests bestellen bij Praxisdienst

nal von Minden

NADAL COVID-19 antigeen-sneltest

€ 39,90 netto
€ 39,90 bruto
Normale prijs 62,10 €
Joinstar

Joinstar COVID-19 antigeen-sneltest (...

€ 18,90 netto
€ 18,90 bruto
Normale prijs 49,90 €
Abbott

Panbio™ COVID-19 antigeen-sneltest

vanaf € 84,90 netto
vanaf € 84,90 bruto
Orient Gene

Orient Gene SARS-CoV-2 antigeentest (...

vanaf € 23,90 netto
vanaf € 23,90 bruto
AccuBioTech

ACCU-TELL® SARS-CoV-2 antigeen-sneltest

vanaf € 26,90 netto
vanaf € 26,90 bruto
Safecare

SAFECARE COVID-19 antigeentest

€ 11,90 netto
€ 11,90 bruto
Normale prijs 23,90 €
AccuBioTech

Accu-Tell SARS-CoV-2 antigeentest nasaal

vanaf € 67,90 netto
vanaf € 67,90 bruto

Antilichaam-sneltest

Met deze sneltest zijn patiënten te identificeren die al antilichamen tegen SARS-CoV-2 hebben gevormd. Dit speelt niet alleen een rol bij het traceren van infectieketens, maar kan ook interessant zijn voor patiënten die zich in een laat stadium van de infectie bevinden. Bij deze patiënten zijn in het nasofaryngeale gebied ziekteverwekkers vaak niet meer detecteerbaar. In tegenstelling tot de andere tests wordt de sneltest uitgevoerd met een bloedmonster.


Een negatief resultaat bij de antilichaam-sneltest sluit een acute infectie niet uit, maar betekent alleen dat er (tot dusver) geen immuunrespons is. Een dergelijke respons en de vorming van IgG- en IgM-antilichamen kunnen op zijn vroegst na een paar dagen worden verwacht - bij de meeste patiënten duurt het zelfs nog langer.


Deze coronavirustest is dus niet geschikt om een actuele infectie met het nieuwe type coronavirus op te sporen.


Ook hier lijken de sneltests van de diverse fabrikanten qua methode en principe sterk op elkaar. Een testkit bevat naast de testcassette een pipet voor het druppelen van het bloedmonster en bufferoplossing.

Corona

Corona-antilichaamtests bestellen bij Praxisdienst

Nab-sneltests

De neutralisatietest wordt ook beschouwd als een indirecte virusdetectietest. Deze test detecteert neutraliserende antilichamen (Nab) die een late immuunreactie zijn van het lichaam op de ziekteverwekker SARS-CoV-2.


Neutraliserende antilichamen (NAb) zijn een subtype van antilichamen die het binnendringen van het virus in de cel en de virusreplicatie remmen. In het specifieke geval van Corona remmen zij de binding van het spike-eiwit aan de ACE2-receptor en ontzeggen aldus de cellulaire infiltratie van het SARS-CoV-2-virus.


De NAb-sneltests kunnen dus worden gebruikt om te bepalen of een patiënt potentiële immuniteit heeft na een infectie te hebben doorgemaakt. Ook kan worden getest of een volledige COVID-19-vaccinatie succesvol is geweest.


Bij de neutralisatietests verschilt de testmethode op enkele punten van de testmethode van de bovengenoemde sneltests. De bij deze Nab-sneltest gebruikte testcassettes hebben elk een opening voor het monstermateriaal (serum, plasma of volbloedmonsters) en voor de specifieke bufferoplossing. De twee vloeistoffen worden afzonderlijk van elkaar aangebracht en worden niet gemengd.


Neutraliserende antilichaam-sneltest (NAb)

Neutraliserende antilichaamtests kopen bij Praxisdienst

* excl. btw
Aanmelden
Registreer u nu!
To enable login with Google, you have to allow it in the dialog for cookie settings: Cookie-instellingen
Taal en valuta
Nederlands
 • Deutsch
 • Nederlands
 • Français
 • English
 • Polski
 • Español
 • Italiano
EUR
 • EUR
 • USD $
 • CHF Fr.
 • GBP £
 • DKK Kr.
 • SEK kr
 • PLN
Kies uw vakgebied

Praxisdienst biedt een breed assortiment aan medische artikelen. Selecteer uw vakgebied om toegang te krijgen tot speciale producten.


U kunt de keuze van uw vakgebied op elk moment in de header wijzigen.

Zoekterm intypen om resultaten te krijgen...
Categorieën
  Inhoud
  Van uw notitielijsten ()
   Producten voor uw zoekopdracht ()
    Bekijk alle producten
     Laatst bekeken
      Laatst gekocht