Angstige patiënten in de dierenartsenpraktijk
Veel dieren zijn bang voor de dierenarts, omdat zij dierenartsbezoek koppelen aan een negatieve gebeurtenis (vaccinatie), omdat ze bang zijn voor de vreemde omgeving en de vele vreemde geuren of omdat de onzekerheid en angst van de eigenaar op hen wordt overgedragen.
Elk dier reageert verschillend op de angst en stress die een dierenartsbezoek veroorzaakt. Terwijl sommige katten hun nagels uitslaan, urineert een aantal honden uit angst of begint te blaffen.
In aanvulling op voorzorgsmaatregelen die eigenaren kunnen treffen door hun huisdier vooraf voorzichtig en liefdevol aan het dierenartsbezoek te laten wennen, is de juiste omgang van de praktijkmedewerkers met het dier van cruciaal belang. De beloning met traktaties tijdens het onderzoek en de behandeling kan een even positief effect op de onderzoekssituatie hebben als een rustig, vriendelijk doch vastberaden optreden van de dierenarts tegenover het dier.
Om de spanning voor het dier reeds zoveel mogelijk vóór de behandeling te verminderen is het ook nuttig om afzonderlijke wachtruimten voor honden- en kattenbezitters in te richten. Indien dit niet mogelijk is bieden scheidingswanden in elk geval visuele afscherming.
In deze themawereld willen wij u een aantal hulpmiddelen presenteren die u bij het onderzoeken en behandelen van angstige en zich verzettende patiënten in de dierenartsenpraktijk kunnen ondersteunen.
Hier vindt u niet alleen muilkorven en handschoenen als bescherming tegen angstig-agressieve dieren, maar ook voedingssupplementen voor het verlichten van stress en transportboxen die door het afneembare deksel bijzonder geschikt zijn voor het voorzichtig optillen van angstige dieren.