.jpg)
Wonddesinfectie
Wondontsmettings- en reinigingsmiddelen
Bij honden, katten en andere huisdieren ontstaan door ongevallen of gevechten regelmatig verwondingen die behandeling vereisen. Wonddesinfectie behoort tot de eerstehulpverlening om te voorkomen dat het letsel uitgroeit tot een infectie. Bij Praxisdienst vindt u een ruime keuze aan wondontsmettingsmiddelen. Meer informatie over wonddesinfectie
Wondontsmettingsmiddelen voor veterinaire desinfectie
Verwondingen behoren in de dierenartsenpraktijk tot de dagelijkse gang van zaken. Ze worden meestal veroorzaakt door ongelukken of gevechten, maar ook huidziekten kunnen leiden tot het ontstaan van wonden - bijvoorbeeld als een kat herhaalt krabt aan een jeukende plek. De behandeling met een geschikt wondontsmettingsmiddel gaat infectie tegen en bevordert het genezingsproces.
De behandeling van de wond is afhankelijk van het type en de exacte oorzaak. Gewoonlijk wordt de vacht rond de wond weggeschoren - enerzijds om de wond nauwkeuriger te kunnen bekijken, anderzijds om te voorkomen dat losse haren in de wond belanden en zo de genezing belemmeren. De tweede stap bestaat uit het verwijderen van eventueel vreemd materiaal. Bladeren, aarde, doorns of speekselresten - vreemde objecten verontreinigen de wond en kunnen in het ergste geval leiden tot infectie. Daarom moet de wond na de verwijdering van grove deeltjes nog met een desinfecterende oplossing worden gespoeld.
Speciale spoeloplossingen voor wonddesinfectie
Bij Praxisdienst kunt u speciale spoeloplossingen voor het ontsmetten van wonden bij dieren bestellen - zoals Octenilin, Octenisept of Prontosan. Tevens kan een jodiumhoudende oplossing zoals Braunol voor het irrigeren worden gebruikt. Wonddesinfectie gebeurt vaak met een wondspray, waarbij het desinfectiemiddel via een sproeikop op de wond en het omringende weefsel wordt aangebracht. Dit kan echter ook handmatig door de wond voorzichtig te deppen met een steriel, pluisvrij kompres dat gedrenkt is in een wondontsmettingsmiddel.
Het verband dat na de behandeling van de wond wordt aangelegd kan zijn voorzien van een wondgel, die de genezing bevordert doordat het de wond bevochtigt en voor een optimaal milieu zorgt. Dit kan in het beste geval de behandelingstijd verkorten. Maar wonddesinfectie speelt niet alleen een rol bij letsel dat het dier oploopt als gevolg van ongevallen of beten - ook chirurgische wonden, bijvoorbeeld na castratie, moeten grondig worden gedesinfecteerd, want ook hier kan infectie optreden.
Wondontsmettingsmiddelen, wondirrigatie en wondgel
In onze categorie wondreiniging bieden wij u een breed scala aan producten voor de behandeling van acute, chronische en slecht genezende wonden. Wij hebben niet alleen wondontsmettingsmiddelen en spoeloplossingen, maar ook gel voor het bevochtigen van wonden en sprays die ter vervanging van verband op de wond kunnen worden gespoten.
Aluminium- en zilverspray zijn beide ademend, maar beschermen de wond desondanks tegen externe invloeden zoals vocht en vuil. De sprays zijn bijzonder geschikt voor gebruik bij dieren die geen verband verdragen en het zelfs niet aan laten leggen.
U zoekt een bepaald wonddesinfectiemiddel voor dieren of heeft advies nodig rond dit thema? Neem contact op met ons - we helpen u graag verder. U kunt ons bereiken via telefoon, e-mail of live chat.