Onderzoekshandschoenen

Index

Hoogwaardige onderzoekshandschoenen bij de Praxisdienst.nl

"Onderzoekshandschoenen" vinden

De eisen aan onderzoekshandschoenen zijn veelzijdig. Afhankelijk van de gebruikersdoeleinden kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Er worden voornamelijk onderzoekshandschoenen van latex gebruikt waarbij er verschil gemaakt wordt tussen gepoederde en poedervrije handschoenen. In de afgelopen jaren is het gebruik van poedervrije handschoenen steeds meer toegenomen. De reden voor deze ontwikkeling is dat latexproteïne door het poeder op de handschoenen in de lucht belandt en dus door zowel de drager alsook de behandelde patiënten ingeademd kan worden. Wanneer iemand allergisch is voor latex kan dit ernstige gevolgen hebben. 

Vaak rijst de vraag waarom poedervrije onderzoekshandschoenen duurder zijn dan gepoederde omdat poeder toch ook geld kost. De reden hiervoor is eenvoudig in de productie van de handschoenen te vinden. Het poeder wordt uitsluitend gebruikt om tijdens het productieproces dat bij zeer hoge temperaturen plaatsvindt een verkleven van handschoenen te voorkomen. De productie van een onderzoekshandschoen zonder het gebruik van het antikleefmiddel poeder of de latere verwijdering hiervan is kostbaar en daarom duurder.

Naast latex worden als gevolg van de beschreven allergie problematiek steeds vaker andere materialen bij de productie van onderzoekshandschoenen gebruikt. De meest populaire materialen zijn vinyl en nitril. De producteigenschappen zoals de rekbaarheid en het draagcomfort van nitril handschoenen zijn bijna identiek aan die van een latex handschoen. De voor de productie van een nitril onderzoekshandschoen gebruikte grondstof is zeer duur, dit wordt ook  in de prijs van het eindproduct weerspiegeld.

Op gebieden waar de elasticiteit niet zo’n belangrijke rol speelt zijn vinyl handschoenen een reëel alternatief. Ook 100% latexvrij, maar aanzienlijk minder kostbaar dan nitril.

Afgezien van het materiaal spelen bij onderzoekshandschoenen natuurlijk de pasvorm, scheurvastheid en waterdichtheid een belangrijke rol. De eisen aan deze parameters worden door de Europese norm EN 455 duidelijk geregeld. Indien een onderzoekshandschoen aan deze eisen voldoet mag op de verpakking de CE-markering staan.

Bij de praxisdienst hebben alle onderzoekshandschoenen het CE-merk, ongeacht het materiaal. Bestel uw voorraad handschoenen direct in onze shop.

Onze tip: veel van onze producten uit de categorie onderzoekshandschoenen zijn voorzien van bonnetjes. Deze bonnetjes sparen, indienen en bij de volgende aankoop sparen.