Werkschoenen voor de ouderen- en ziekenzorg
Werkschoenen voor de medische sector
Werkschoenen voor de medische sector moeten tegen een stootje kunnen. In het bijzonder verpleegkundigen en artsen lopen dagelijks lange afstanden om patiënten te verzorgen en te behandelen. Om deze reden verdient werkschoeisel speciale aandacht. Dit omvat natuurlijk ook de selectie van de juiste werkschoenen voor de diverse werksituaties en de individuele voet.
De juiste werkschoen voor het soort werkzaamheden kiezen
Afhankelijk van het feit of de voeten gezond zijn, een afwijkende stand of een ziekte vertonen, moeten de relevante aspecten worden in acht worden genomen bij de aanschaf van werkschoenen. In geval van voetafwijkingen, zoals een knik-, spreid- of doorgezakte voet is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de werkschoen een anatomisch gevormd voetbed van hoge kwaliteit heeft. Als er orthopedische inlegzolen beschikbaar zijn, moet de binnenzool van de medische werkschoen in elk geval kunnen worden omgewisseld. Is een voetziekte aanwezig zoals zwemmerseczeem, dan is het belangrijk om een werkschoen te kiezen die ademend is en vocht van de voet wegvoert.
Werkschoenen voor verzorgenden
Ook in de zorgsector (waartoe bijvoorbeeld verpleeghuizen en de thuiszorg behoren) is de keuze van de juiste werkschoenen bij de zorgverlening van groot belang. De sterke belasting van de voeten als gevolg van voornamelijk staand en lopend werken en de extra druk die ontstaat bij het optillen en verplaatsen van patiënten stellen hoge eisen aan het schoeisel, dat daarom goed gekozen moet worden. Bij Praxisdienst vindt u een grote selectie hoogwaardige werkschoenen van bekende fabrikanten, zoals Abeba, Berkemann, AWC of Oxypas.
Waarop u moet letten bij het bestellen van schoenen voor verplegers en verzorgers:
Bij het kopen van werkschoenen kunnen veel dingen verkeerd gaan. Wij leggen u graag uit waar u op moet letten als u een nieuw paar werkschoenen wilt bestellen.
Kies de juiste maat
Voordat u nieuw werkschoeisel voor verplegende of verzorgende taken bestelt moet u uw voeten opmeten om er zeker van te zijn dat uw schoenmaat niet is veranderd. Door voetafwijkingen of gewichtstoe-/afname kan het zijn dat zelfs in de volwassenheid de schoenmaat opnieuw verandert. Het dragen van werkschoenen met een verkeerde maat heeft niet alleen invloed op de voet, maar kan ook leiden tot meer ongemak.
Te kleine schoenen: bij te kleine werkschoenen hebben de voeten te weinig ruimte om uit te rekken. Dit is vooral voor de tenen slecht. Drukplekken, blaren en schaafwonden zijn meestal het gevolg. Dit kan zelfs leiden tot een verandering in het looppatroon en in het ergste geval de lichaamshouding beïnvloeden, wat vaak tot rugklachten leidt.
Te grote schoenen: in te grote werkschoenen zullen de voeten niet voldoende stabiliteit en ondersteuning vinden. De voet "zwemt" zogezegd in de schoen zonder te worden gefixeerd en ondersteund. Nogmaals, een verkeerde schoenmaat is meestal merkbaar door een verandering in het looppatroon. Bovendien leiden te brede schoenen meestal tot een verandering in de houding van het lichaam, wat gepaard gaat met rugpijn.
Besteed aandacht aan een anatomisch voetbed
Een werkschoen zonder voetbed mag alleen worden gedragen door verpleegkundigen, artsen en andere gezondheidswerkers die geen voetdeformaties of -aandoeningen hebben en die bij hun werk de voeten niet teveel belasten. Voor iedereen die bijvoorbeeld spreidvoeten of iets dergelijks heeft is het dragen van een professionele schoen met een anatomisch voetbed zinvol. Het voetbed zorgt ervoor dat de druk op de voet gelijkmatig wordt verdeeld en de voet goed kan afrollen. Als een voetbed of orthopedische binnenzool wordt weggelaten ondanks bestaande voetvervormingen, kunnen voetpijn, overbelasting, veranderingen in de lichaamshouding en rugpijn optreden.
Aandacht voor het ademend vermogen
Vooral in de zomer en op dagen met hoge fysieke inspanning gaan voeten zweten. Om ervoor te zorgen dat er geen vochtig klimaat in de schoen ontstaat is het belangrijk een werkschoen te kiezen die ademt, vocht naar buiten afvoert en lucht naar de voet aanvoert. Als het vocht zich verzamelt in de schoen en deze door de lichaamswarmte verandert in een vochtige, warme broeikas zijn dit de optimale omstandigheden voor het vermeerderen van ziektekiemen. Voetschimmel kan ontstaan. Het is echter ook mogelijk dat ziektekiemen uit de klinische omgeving zich in de schoen excessief vermenigvuldigen en via de kousen of de huid van de drager vanuit het ziekenhuis of de artsenpraktijk worden verspreid.
Veiligheidsaspecten van werkschoenen voor verzorging & verpleging
De werkomgeving binnen de medische sector verschilt sterk. Afhankelijk van het feit of een arts in een OK werkt, op een verpleegafdeling of in een privépraktijk heeft hij andere werkkleding nodig en dus ook verschillende soorten werkschoeisel. Er moet in principe op worden gelet dat bij schoenen voor verpleging en verzorging zowel het voetbed als het zoolprofiel regelmatig worden gecontroleerd om vroegtijdige tekenen van slijtage te herkennen en de schoenen te vervangen zodra deze niet langer voldoen aan de eisen voor persoonlijke of professionele veiligheid.
Onderstaand willen we u nog enkele veiligheidskenmerken toelichten die een professionele werkschoen voor de medische sector mogelijk heeft:
Antislip
Vooral in de operatiekamer, in het ziekenhuis en in verpleeghuizen speelt slipweerstand een grote rol. In deze sectoren is de vloer vaak vervuild met bloed, urine en andere lichaamsvloeistoffen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op uitglijden. Daarom moeten OK-schoenen en werkschoenen voor verpleegkundigen en verzorgenden de juiste antislipeigenschappen hebben. Men maakt een onderscheid tussen SRA, SRB en SRC.
De testmethode volgens EN ISO 13287: 2007 geeft aan op welke vloeren de schoenen werden getest op hun stroefheid. Bij SRA-tests wordt op keramische tegels met schoonmaakmiddel en bij SRB op stalen vloeren met glycerine getest. Als een professionele schoen het SRC-keurmerk ontvangt heeft deze beide testprocedures doorstaan.
Antistatisch
Om de gevaren van elektrostatische ontlading (electrostatic discharge), kortweg ESD, te voorkomen zijn er speciale ESD-werkschoenen. Bij het werken met gevoelige medische apparatuur en in de operatiekamer zijn dergelijke ESD-schoenen verplicht. De antistatische zool voorkomt het elektrostatisch opladen van werkschoenen (bijvoorbeeld bij het lopen over kunststof- of tapijtvloeren) en dus ook het optreden van vonken.
Neuzen
Veiligheidsschoenen zijn werkschoenen die de voet van de gebruiker beschermen tegen mechanische belasting. Hiertoe is het teenstuk versterkt met een stalen of plastic neus met een belastbaarheid van 200 joule. Veiligheidsschoenen worden in verschillende beroepsgroepen verplicht voorgeschreven, zoals bij de hulpdiensten. Ze beschermen bijvoorbeeld tegen vallende voorwerpen en tegen de wielen van rolstoelen of verpleegbedden tijdens het patiëntenvervoer.
Kortom, u dient bij werkschoenen voor verplegenden en verzorgenden vooral hoogwaardige artikelen van bekende fabrikanten te kopen, want hoe beter een werkschoen is afgewerkt, des te langer is de gebruiksduur.
Op alle gebieden waar de veiligheid van de patiënt afhankelijk is van uw stabiele houding moet u gesloten werkschoenen gebruiken. Hoe meer stabiliteit de schoen u immers geeft, des te beter is uw houvast en hoe groter de veiligheid voor de patiënt als het gaat om optillen, ondersteunen of verplaatsen.
Werkschoenen voor verplegers en verzorgers voordelig bestellen bij Praxisdienst
In deze categorie bieden we een uitgebreid assortiment schoenen voor medische beroepen, zoals werkschoenen voor verplegers of schoeisel voor de ouderenzorg, maar ook doktersschoenen en veiligheidsschoenen voor medische beroepen tegen lage prijzen.
Hier vindt u hoogwaardige merkschoenen voor dames en heren in klassiek wit en met moderne kleuraccenten, kleurige clogs en praktijkklompen met motiefprint in een uitgebreid scala aan maten.
Neem als u vragen heeft over onze werkschoenen voor verplegers en verzorgers gerust contact op met onze klantenservice. U kunt ons bereiken per telefoon en e-mail of via onze praktische live chat in de Praxisdienst online shop.