Corona zelftests
Antigeen sneltests voor thuis
Een wijziging van de Duitse verordening inzake de verstrekking van medische hulpmiddelen met betrekking tot in-vitrodiagnostica voor de detectie van SARS-CoV-2 heeft in Duitsland begin 2021 de weg vrijgemaakt voor zelftests voor leken. Eind februari 2021 heeft het BfArM (het Duitse geneesmiddelenbureau) de eerste speciale goedkeuringen afgegeven voor snelle SARS-CoV-2-tests die door leken thuis zonder hulp kunnen worden uitgevoerd. Kort daarna, rond begin maart, waren de antigeentests voor thuisgebruik vervolgens in de handel verkrijgbaar voor particuliere gebruikers.
De meeste zelftests worden met monstermateriaal uit het voorste gedeelte van de neus uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat deze tests niet alleen zelfstandig door iedereen kunnen worden uitgevoerd, maar ook wordt hierdoor het risico op verwondingen aanzienlijk verminderd in vergelijking met een uitstrijkje uit de posterieure nasofarynx.
De voordelen van de Corona sneltests voor zelftoepassing
Corona tests die door de gebruiker zelf kunnen worden uitgevoerd zijn niet alleen van voordeel voor privé gebruik, maar ook voor bedrijven, scholen en openbare instellingen. Terwijl antigeentests tot nu toe door een speciaal opgeleide medische professional moest worden uitgevoerd en de testcapaciteit hierdoor dus zeer beperkt werd door de tijdsfactor, kan nu iedereen de Covid 19-test zelf uitvoeren, van uitstrijkje tot evaluatie. Dit betekent dat in korte tijd een groot aantal mensen getest kunnen worden.
De minder invasieve monsterafname in het voorste gedeelte van de neus is een verder belangrijk voordeel – vooral wanneer de test regelmatig moet worden uitgevoerd. Dankzij de pijnloze, aanzienlijk aangenamere uitstrijkmethode zijn veel mensen eerder bereid een zelftest te doen.
In tegenstelling tot de PCR-test krijgt u de resultaten van een antigeentest niet pas de volgende dag, maar binnen enkele minuten. Het is dus mogelijk zonder uitstel te reageren op een infectie met het Corona-virus en de nodige stappen te ondernemen.
Sensitiviteit en specificiteit bij de Corona antigeen-sneltests
Bij sneltests zijn er twee belangrijke indicatoren die informatie geven over de betrouwbaarheid waarmee de test een daadwerkelijke positief of een daadwerkelijk negatief resultaat aangeeft: de sensitiviteit (ook wel gevoeligheid genoemd) en de specificiteit.
De sensitiviteit is een waarde die aangeeft bij welk percentage van de geïnfecteerde personen de test ook daadwerkelijk een positief resultaat aantoont. Hoe hoger de sensitiviteit, hoe zekerder een COVID-19-sneltest de besmetting met COVID-19 detecteert.
Specificiteit is een waarde die aangeeft hoe hoog de waarschijnlijkheid is dat een gezonde, niet-geïnfecteerde persoon een overeenkomstig negatief testresultaat zal krijgen. Hoe hoger de specificiteit, hoe lager de waarschijnlijkheid is dat niet-geïnfecteerde personen een vals-positief testresultaat krijgen.
Bij de aankoop van zelftests voor het detecteren van een corona-infectie moet er dus op gelet worden, dat zowel de sensitiviteit als ook de specificiteit zo dicht mogelijk bij de 100% liggen om vals-positieve en vals-negatieve testresultaten zoveel mogelijk uit te sluiten.
Bij Praxisdienst vindt u een steeds groeiende selectie van antigeen-zelftests voor de detectie van SARS-CoV-2-infecties. Uiteraard hebben alle bij ons verkrijgbare zelftests, zoals bijvoorbeeld de Roche SARS-CoV-2 antigeen-zelftest, de speciale goedkeuring van het BfArM (het Duitse geneesmiddelenbureau) in Duitsland.