Bestseller - Spuiten
Spuiten voor injectie en punctie
Spuiten zijn een belangrijk verbruiksartikel en worden bijna op alle medische terreinen gebruikt. Naast tweedelige zijn er ook driedelige spuiten. Terwijl tweedelige spuiten slechts bestaan uit een cilinder met een zuiger, hebben driedelige tevens een rubberen stop aan het onderste uiteinde van de zuiger, waardoor zelfs minieme injecties mogelijk zijn.
Spuiten dienen echter niet alleen voor de injectie van medicijnen en vaccins, maar bijvoorbeeld ook voor het afnemen van bloed en het spoelen van wonden. Bijna altijd zijn spuiten steriele wegwerpartikelen die na gebruik hygiënisch worden afgevoerd. Dit vermindert effectief het risico op infectieoverdracht en kruisbesmetting. Voor verschillende toepassingen (vaccinatie, wondirrigatie, injectie) zijn wegwerpspuiten verkrijgbaar in diverse formaten en uitvoeringen afhankelijk van de op te nemen hoeveelheid vloeistof, zoals de Injekt 40 Solo spuit van B. Braun voor insulinetoediening of de Omnifix Solo wegwerpspuit in verschillende modellen.
Naast de spuiten met Luer-aansluiting, waarbij de canule eenvoudig wordt opgezet, zijn er ook wegwerpspuiten met Luer-Lock-aansluiting (bijpassend: de Sterican Luer-Lock-canules), waarin de canule op de spuit wordt gedraaid. Het voordeel van deze procedure is dat de naald bijzonder stabiel op de spuit zit en niet zo gemakkelijk losspringt bij het inbrengen van dik-vloeibare medicijnen.
Wegwerpspuiten voor bijzonder kleine medicatiehoeveelheden
Naast de standaard wegwerpspuiten, waarvan het volume meestal begint bij 2-3 ml, zijn er speciale spuiten met een bijzonder klein volume die worden gebruikt voor de toediening van bepaalde medicijnen. De twee meest gebruikte zijn insulinespuiten en heparinespuiten. Zowel bij de insuline- als heparinespuiten verschilt de schaalverdeling van die bij conventionele spuiten.
Bij de toediening van insuline en heparine wordt het volume uitgedrukt in eenheden, niet in milliliters. De milliliterschaal kan echter aanvullend zijn opgedrukt. Voor medicijnen die in zeer kleine hoeveelheden en in ml worden gemeten bestaan de fijndoseerspuiten, waarbij de schaal is af te lezen tot op de honderdste milliliter nauwkeurig. Spuiten van zulk klein formaat hebben vaak een spaardoorn die ervoor zorgt dat zo min mogelijk van het medicijn in de spuit achterblijft.
Werkwijze en toepassingsgebieden
Bij een injectie, irrigatie of vloeistoftoediening wordt de spuit eerst gevuld door het optrekken van de zuiger. In de meeste gevallen wordt hiervoor een afnamecanule gebruikt. Dit is meestal niet nodig voor enterale voeding of medicijntoediening via een voedingssonde. De druk die tijdens de injectie wordt gegenereerd is afhankelijk van het zuigeroppervlak van de spuit. Voor poortinjecties wordt bijvoorbeeld aanbevolen spuiten te gebruiken met volumes van ten minste 10 ml om te voorkomen dat de katheter losraakt of scheurt.
Als men lichaamssecreten of -weefsel in een lege of gedeeltelijk met een additief gevulde spuit wenst af te nemen (onder meer bij bloedafnamebuisjes zoals EDTA voor de bloedgroepbepaling) wordt deze op of in het afnamegebied geplaatst met een geschikte canule en vervolgens opgetrokken.
Spuiten zonder naald worden ook gebruikt om katheters, ballonsondes en tracheale canules in het lichaam te fixeren. Afhankelijk van de instructies van de fabrikant wordt de ballon geblokkeerd met een bepaalde hoeveelheid lucht, steriel gedestilleerd water of een steriele zoutoplossing. Het deblokkeren gebeurt door eenvoudige aspiratie.
Bij irrigatie worden speciale klysma- of blaasspuiten gebruikt, waarop geen naalden kunnen worden geplaatst. Blaasspuiten worden ook gebruikt om wonden te spoelen. Hierbij zijn ook moeilijk bereikbare wondholtes te bereiken door de koppeling met korte, steriele wegwerpkatheters. Handmatig spoelen van de urineblaas gebeurt daarentegen met speciale balgflessen via een katheter, omdat deze minder druk opbouwen dan een blaasspuit.
In het kader van biomonitoring worden spuitcilinders toegepast als opzetstuk bij bepaalde analysemethoden.
Wegwerpspuiten voordelig bestellen bij Praxisdienst
In de categorie «spuiten» biedt Praxisdienst u een uitgebreid assortiment hoogwaardige Luer- en Luer-Lock-wegwerpspuiten in verschillende maten en uitvoeringen, evenals spuitpompen en geschikte accessoires voor gebruik in ziekenhuizen. Of het nu gaat om een 5, 10 of 20 ml wegwerpspuit, een fijndoseerspuit of een wond- en blaasspuit - hier vindt u gegarandeerd de passende wegwerpspuiten naar uw wens.
Heeft u vragen over onze wegwerpspuiten of bent u op zoek naar een specifiek product? Onze klantenservice adviseert u graag! Neem eenvoudig contact met ons op via de telefoon, e-mail of live chat.