De otoscoop - een belangrijk onderzoeksinstrument
De otoscoop, ook wel oorspiegel genoemd, is een diagnostisch instrument dat vooral wordt gebruikt in de huisartsen- en kindergeneeskunde, maar ook op het gebied van de KNO. Hij dient om de uitwendige gehoorgang tot aan het trommelvlies te onderzoeken en kan, als een ballonaansluiting aanwezig is, ook worden gebruikt om het trommelvlies pneumatisch te testen.
Een otoscoop bestaat meestal uit een instrumentkop, een handvat of batterijhandvat en een oortrechter die tijdens de otoscopie in de gehoorgang wordt ingebracht. De meeste fabrikanten bieden systemen met meerdere componenten, zodat de instrumentkoppen kunnen worden gewisseld en niet voor elk instrument een apart batterijhandvat nodig is. Deze systemen zijn niet alleen economisch maar ook milieuvriendelijk, omdat er minder afval wordt geproduceerd en niet meerdere handvatten tegelijk opgeladen hoeven te worden.
Hoe werkt een otoscoop?
Een otoscoop is bedoeld om de uitwendige gehoorgang en het trommelvlies onder vergroting en verlichting te kunnen bekijken. Hij is daartoe uitgerust met een lichtbron die de gehoorgang helder verlicht, zodat het weefsel gemakkelijk kan worden beoordeeld. De meeste otoscopen hebben een loep als kijkvenster, die voldoende vergroot om het trommelvlies in al zijn details te kunnen zien. De trechter, die in de gehoorgang wordt gestoken, heeft verschillende taken.
Enerzijds bundelt hij het licht en zorgt zo voor een gerichte verlichting met weinig strooilicht en anderzijds dient hij ertoe om de gehoorgang open te houden en recht te trekken tijdens het onderzoek. Bovendien voorkomt de trechter dat de otoscoopkop in direct contact komt met de patiënt, wat resulteert in een betere onderzoekshygiëne en het voorkomen van infectieoverdracht wanneer wegwerp-oortrechters worden gebruikt of herbruikbare oortrechters op de juiste manier gereinigd.
Welke lichtbronnen hebben otoscopen?
Otoscopen zijn meestal uitgerust met halogeen-, xenon- of ledverlichting. Het verschil tussen de afzonderlijke lichtbronnen omvat zowel de helderheid als de kleurtemperatuur en duurzaamheid. Terwijl halogeen- en xenonlampen regelmatig moeten worden vervangen, bieden ledlampen een levensduur van maximaal 100.000 uur en hoeven daarom zolang het instrument meegaat over het algemeen niet te worden verwisseld. Leds zijn bovendien bijzonder helder en zorgen voor een homogene verlichting van het onderzoeksgebied. Hoewel oorspiegels met leds veel voordelen bieden, zijn ze ook aanzienlijk duurder dan halogeen- of xenon-instrumenten.
De Macro View otoscoop met diagnostieklamp van Welch Allyn biedt dankzij de instelbare focus en geavanceerde optische eenheid een breed en onbeperkt gezichtsveld. De Macro View is verkrijgbaar met een led- of halogeenlamp.
Wat is het voordeel van Fiber Optic otoscopen?
In tegenstelling tot directe verlichting beperkt Fiber Optics (F.O.) het gezichtsveld niet. Bij directe verlichting bevindt de lichtbron zich in het bovenste gedeelte van de instrumentkop en dus in het gezichtsveld van de onderzoeker. Om het blinde gebied te kunnen beoordelen moet de arts de otoscoop iets in de gehoorgang heen en weer bewegen, wat enerzijds de onderzoeksduur verlengt en anderzijds het onderzoek voor de patiënt oncomfortabeler maakt. Bij F.O. bevindt de lichtbron zich in de hals van de otoscoop en wordt het licht zo geleid dat een gelijkmatige verlichting en vrij zicht gegarandeerd zijn.
Video-otoscopie
Naast de conventionele otoscopen zijn er ook de veel geavanceerdere video-otoscopen, waarmee het ooronderzoek kan worden opgenomen en opgeslagen. Dit maakt het mogelijk om nauwkeurige vergelijkingen te maken tussen in de tijd gespreide onderzoeken van de patiënt. Daarnaast kan deze de diagnostiek live op het scherm volgen, wat een positief effect heeft op de communicatie met de arts.
Dankzij de moderne, instelbare ledverlichting biedt de «Firefly» video-otoscoop DE500 een zeer goede beeldkwaliteit en is geschikt voor foto- en video-opnamen. De video-otoscoop komt van pas in de KNO, telegeneeskunde, patiëntenvoorlichting en voor educatieve doeleinden.
Welke otoscoop kan worden gebruikt bij kinderen?
In principe kan elke otoscoop worden gebruikt voor otoscopie bij kinderen, maar de trechter moet overeenkomstig de anatomische eigenschappen taps toelopen zodat deze past bij de diameter van de gehoorgang. Hiervoor zijn speciale, extra kleine oortrechters verkrijgbaar. Sommige fabrikanten zoals Luxamed bieden echter ook speciale otoscopen voor kinderen aan. Deze verschillen qua ontwerp van conventionele modellen, omdat ze bijzonder kleurrijk en kindvriendelijk zijn.
Bestel otoscopen voordelig online bij Praxisdienst
KNO-, kinder- en huisartsen vinden bij Praxisdienst een ruime keuze aan otoscopen van bekende fabrikanten zoals Riester, KaWe of Luxamed tegen aantrekkelijke prijzen. In onze webshop vindt u zowel klassiekers zoals de KaWe Piccolight of de Riester e-scope, alsmede moderne en de allernieuwste otoscopen, zoals de «Firefly» video-otoscoop.
Natuurlijk bieden wij u ook de bijpassende accessoires voor uw instrument. In de categorieën Trechters en toebehoren, Handgrepen en opladers vindt u herbruikbare oortrechters, USB-handvatten, batterijhandvatten, tafelladers en andere originele accessoires voor uw oorspiegel.
Meer diagnostische apparaten, passende accessoires plus therapie- en wellnessproducten vindt u in het overzicht van de categorie Diagnostiek.