De otoscoop - een belangrijk onderzoeksinstrument
De otoscoop, ook wel oorspiegel genoemd, is een diagnostisch instrument dat voornamelijk wordt gebruikt in de huisartsengeneeskunde en pediatrie, maar ook in de oor-, neus- en keelgeneeskunde. Hij dient om de uitwendige gehoorgang tot aan het trommelvlies te onderzoeken en kan, indien een pneumatische aansluiting beschikbaar is, ook worden gebruikt voor de pneumatische test van het trommelvlies.
Een otoscoop bestaat meestal uit een instrumentkop, een handvat of batterijgreep en een oortrechter die tijdens de otoscopie in de gehoorgang wordt ingebracht. De meeste fabrikanten bieden systemen aan die uit verschillende componenten bestaan, zodat de instrumentkoppen kunnen worden gewisseld en niet voor elk instrument een apart handvat nodig is. Deze systemen zijn niet alleen economisch, maar ook milieuvriendelijk doordat enerzijds minder afval wordt geproduceerd en anderzijds meerdere handvatten niet parallel opgeladen hoeven te worden.
Hoe werkt een otoscoop?
Een otoscoop is ontworpen om de uitwendige gehoorgang en het trommelvlies onder vergroting en belichting te kunnen bekijken. Hiervoor is het uitgerust met een lichtbron die de gehoorgang helder verlicht, zodat het weefsel gemakkelijk kan worden beoordeeld. De meeste otoscopen hebben een vergrootglas als zichtvenster, dat voldoende vergroot om ook het trommelvlies met al zijn details te kunnen bekijken. De trechter die in de gehoorgang wordt ingebracht heeft verschillende taken.
Enerzijds bundelt deze het licht en zorgt zo voor gericht uitlichten met weinig strooilicht, anderzijds dient hij tijdens het onderzoek de gehoorgang open te houden en recht te trekken. Bovendien voorkomt de oortrechter dat de otoscoopkop in direct contact komt met de patiënt, wat leidt tot meer hygiëne tijdens het onderzoek en infectieoverdracht voorkomt indien wegwerp-oortrechters worden gebruikt of herbruikbare oortrechters op de juiste manier gereinigd.
Naast de conventionele otoscopen zijn er ook video-otoscopen waarmee de otoscopie kan worden gedocumenteerd en opgeslagen. Dit maakt het mogelijk om verschillende, gespreide onderzoeken van de patiënt nauwkeurig te vergelijken. Daarnaast kan de patiënt de diagnostiek live volgen op het scherm, wat een positief effect heeft op de communicatie tussen de arts en patiënt.
Welke lichtbronnen hebben otoscopen?
Otoscopen zijn meestal uitgerust met halogeen-, xenon- of ledverlichting. De verschillen tussen de afzonderlijke lichtbronnen bestaan uit hun helderheid, kleurtemperatuur en duurzaamheid. Terwijl halogeen- en xenonlampen regelmatig moeten worden vervangen, bieden ledlampen een levensduur tot 100.000 uur en hoeven ze daarom over het algemeen niet te worden gewisseld tijdens de levensduur van het instrument. Leds zijn ook bijzonder helder en zorgen voor een homogene verlichting van het onderzoeksgebied. Led-otoscopen bieden veel voordelen, maar zijn wel aanzienlijk duurder dan halogeen- of xenoninstrumenten.
Welke otoscoop kan worden gebruikt voor kinderen?
In principe kan elke otoscoop worden gebruikt voor otoscopie bij kinderen, maar de trechter moet taps toelopen conform de anatomische eigenschappen zodat deze past op de diameter van de gehoorgang. Hiervoor zijn speciale, extra kleine oortrechters verkrijgbaar. Sommige fabrikanten zoals Luxamed bieden echter ook speciale otoscopen voor kinderen aan. Deze verschillen qua ontwerp van conventionele otoscopen doordat ze bijzonder kleurrijk en kindvriendelijk zijn.
Wat zijn de voordelen van glasvezelotoscopen?
In tegenstelling tot directe verlichting beperkt glasvezelverlichting (Fiber Optic-verlichting) het gezichtsveld niet. Bij directe verlichting bevindt de lichtbron zich in het bovenste gedeelte van de instrumentkop en dus in het gezichtsveld van de onderzoeker. Om de blinde zone te kunnen beoordelen moet de arts de otoscoop een beetje in de gehoorgang bewegen, wat enerzijds de duur van het onderzoek verlengt en anderzijds het onderzoek voor de patiënt oncomfortabeler kan maken. Bij glasvezel zit de lichtbron in de hals van de otoscoop en wordt het licht zo gericht dat een gelijkmatige verlichting en onbeperkt zicht gegarandeerd zijn.
HEINE otoscopen
De firma HEINE Optotechnik biedt een breed assortiment otoscopen voor verschillende eisen en doeleinden.
De HEINE mini 3000-serie omvat een ruime keuze aan voordelige zakinstrumenten, die worden gekenmerkt door hun gebruiksgemak, hoogwaardige afwerking en aantrekkelijk design. De HEINE mini 3000 otoscoop is leverbaar met verschillende soorten verlichting en lichtbronnen.
De professionele HEINE BETA 200 en BETA 400 met een solide metalen behuizing zijn duurzaam en kunnen besteld worden met XHL xenon-halogeen- of de eigen LED HQ-verlichting. Dankzij de pompbal-aansluiting kunnen de instrumenten ook gebruikt worden om pneumatische trommelvliesonderzoeken uit te voeren. De led-verlichting in HEINE-kwaliteit (HQ) is niet alleen bijzonder uniform, maar garandeert ook een realistische kleurenweergave en biedt een extreem lange levensduur.
Bestel otoscopen voordelig bij Praxisdienst
Bij Praxisdienst vinden KNO-, kinder- en huisartsen een groot assortiment otoscopen van bekende fabrikanten zoals HEINE, Riester, KaWe en Luxamed voor betaalbare prijzen. In onze online shop vindt u klassiekers zoals de HEINE mini 3000 F.O. otoscoop, de KaWe Piccolight of de Riester e-scope, maar ook moderne otoscopen en innovaties zoals de «Firefly» video-otoscoop of de LuxaScope Auris in de Coloured Edition.
Uiteraard bieden wij u ook de juiste accessoires voor uw instrument. In de categorieën trechters en toebehoren evenals handgrepen en opladers vindt u AllSpec wegwerp-oortrechters, herbruikbare oortrechters, USB-accuhandvatten, batterijhandvatten, tafelladers en andere originele accessoires voor uw otoscoop.