Oppervlakte- en vloerdesinfectie
Oppervlaktedesinfectiemiddelen
Voor oppervlakte- en vloerdesinfectie bieden wij u in deze categorie een breed scala aan professionele ontsmettingsmiddelen. Hier vindt u reinigers van bekende fabrikanten zoals Bode, schülke en B. Braun.
Meer informatie over oppervlakte- en vloerdesinfectie
Professionele oppervlakte- en vloerdesinfectie
Oppervlakte- en vloerdesinfectie is onmisbaar in elke tandheelkundige praktijk. Om kiemoverdracht te vermijden of het risico van kruisbesmetting te voorkomen is regelmatige en grondige oppervlaktedesinfectie onontbeerlijk. In de tandartspraktijk komen diverse behandelingen voor die meer of minder aseptische condities vereisen. Bij controles gelden andere hygiënische voorwaarden dan bijvoorbeeld tijdens orthodontische ingrepen. Bij deze kritische behandelingen moet de kiembelasting zo laag mogelijk zijn.
Veegdesinfectie in de tandheelkundige praktijk
Afhankelijk van de grootte en de toegankelijkheid van het te desinfecteren oppervlak kan de reiniging worden uitgevoerd als sproei- of veegdesinfectie. Afvegen dient echter de voorkeur te hebben, omdat het niet alleen een gelijkmatige bevochtiging van het te desinfecteren oppervlak waarborgt, maar ook aerosolvorming voorkomt, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen bij de gebruiker. In veel tandartspraktijken wordt bij oppervlaktedesinfectie een hygiëneplan gehanteerd. Dit specificeert met welk desinfectiemiddel en met welke tussenpozen een object moet worden ontsmet. De frequentie van de oppervlaktedesinfectie hangt af van het risico op besmetting en kan variëren per ruimte. Zo worden behandelkamers waar chirurgische of prothetische ingrepen plaatsvinden vaker onderworpen aan een grondige oppervlaktedesinfectie dan vergaderruimten waar niet wordt behandeld.
Welk desinfectiemiddel voor welk oppervlak?
Het grote aantal oppervlaktedesinfectiemiddelen verschilt onder meer qua bestanddelen, werking en toepassingsvorm. Bij het kiezen van het ontsmettingsmiddel moet nadrukkelijk worden overwogen welke oppervlakken dan wel welk materiaal wordt ontsmet. Er zijn bijvoorbeeld alcoholvrije oppervlaktedesinfectiemiddelen, die ook kunnen worden gebruikt voor gevoelige materialen zoals kunststof of acrylglas. Als er onzekerheid bestaat over de compatibiliteit moet het desinfectiemiddel op een klein, verborgen oppervlak worden getest. De moderne, professionele middelen combineren een hoge mate van compatibiliteit met een breed werkzaam spectrum en kunnen op bijna alle tandheelkundige gebieden gebruikt worden voor sproei- of veegdesinfectie. Aangezien sproeien niet alle micro-oppervlakken desinfecteert en met alleen afvegen niet alle hoeken worden bereikt, wordt een combinatie van sproeien en vegen aanbevolen. Hierbij moet beschermende kleding zoals wegwerphandschoenen, veiligheidsbrillen en mondmaskers worden gedragen, omdat door sproeidesinfectie aerosolvorming met een bereik van maximaal twee meter wordt veroorzaakt.
Correcte uitvoering van oppervlaktedesinfectie
Om voldoende kiemreductie te bereiken is het belangrijk de gebruikersinformatie van het oppervlaktedesinfectiemiddel aandachtig te lezen en aandacht te besteden aan de inwerktijd. Alleen op deze manier kunnen de kiemen worden gedood en resistentie voorkomen. Naast oppervlaktedesinfectie, zoals bij zweeftafels, behandelingsunits of werkvlakken moet ook worden gedacht aan de desinfectie van bijvoorbeeld een röntgenapparaat, de handgreep van een lamp of koppelingen en slangen van het afzuigsysteem. Zelfs servetkettingen of containers met cement of bonding worden vaak over het hoofd gezien tijdens de ontsmettingsprocedure. Voor routinematige oppervlaktedesinfectie kunnen naar believen gebruiksklare of zelf aangemaakte oplossingen worden gebruikt. Bij het desinfecteren van oppervlakken dient men erop te letten dat het gehele oppervlak met het desinfectiemiddel wordt bevochtigd. Het kan alleen na volledige droging opnieuw worden gebruikt. In het geval van kant-en-klare oplossingen, desinfectiedoekjes of zelf aangemaakte desinfecterende oplossingen moet de datum waarop de verpakking is aangebroken worden genoteerd en de houdbaarheidsduur in acht worden genomen.
Kant-en-klare desinfectiedoekjes
Verschillende fabrikanten bieden dispensers met kant-en-klare desinfecterende doekjes. Deze zijn geïmpregneerd met een oppervlaktedesinfectiemiddel en kunnen naar behoefte uit de dispenser worden genomen. Het voordeel van de kant-en-klare desinfectiedoekjes is duidelijk: geen doseren of berekenen van de juiste oplossing, geen morsen van ontsmettingsmiddel, geen aerosolvorming. Verder zijn er systemen die bestaan uit een navulbare dispenser met wegwerpdoekjes, die wordt gevuld met een geschikt oppervlaktedesinfectiemiddel. Hierbij moet worden gelet op de door de producent aangegeven werkwijze en alsmede de compatibiliteit van de doekjes en het ontsmettingsmiddel – evenals op de manier van bijvullen en de houdbaarheidsduur. Deze wijkt meestal af van de houdbaarheidsdatum van de container.
Desinfectie van vloeren
In kritische gebieden van de tandheelkundige praktijk is vloerdesinfectie aangewezen, bijvoorbeeld in behandelruimten waar chirurgische ingrepen worden uitgevoerd. Voor dit gebied bestaan speciale vloerdesinfectiemiddelen die een uitstekend, reinigend effect hebben en beschikken over een breedspectrumwerking. Zichtbare besmetting door bijvoorbeeld bloed of pus moet onmiddellijk worden verwijderd met een in oppervlaktedesinfectiemiddel gedrenkte depper of tissue. Vervolgens wordt nagewist met een met ontsmettingsmiddel bevochtigde doek. In de behandelkamer van de tandheelkundige praktijk wordt de vloer aan het einde van de werkdag met een ontsmettingsreiniger schoongemaakt. Bij niet-besmette vloeren is schoonmaken over het algemeen voldoende. Veel van de oppervlaktedesinfectiemiddelen in deze categorie zijn niet alleen geschikt voor vlakken en werkbladen, maar ook voor vloerdesinfectie.